2010(S1) - Època clàssica / Guerra del Peloponès


En el text que heu traduït s'esmenten els noms de tres personatges importants de la història de Grècia (Alcibíades, Pèricles i Sòcrates).

Redacteu un comentari (d'unes 200 paraules) en què desenvolupeu les qüestions següents:

  • Qui era cadascun d'ells? 
  • En quina ciutat i en quina època van desenvolupar les seves carreres?
  • Per quin sistema polític es regia aquesta ciutat? 
  • Descriviu-lo breument.
  • Quin conflicte històric van viure tots tres? 
  • Expliqueu quins bàndols s'hi van enfrontar, les batalles més importants i el desenllaç.



Tots tres personatges coincideixen a Atenes, al segle V aC. Pèricles fou un polític que va governar com a strategós la ciutat durant trenta anys que es consideren el moment més esplendorós de la història d'Atenes. La polis d'Atenes es regia per un sistema democràtic que ell mateix va consolidar. Les institucions més importants d'aquesta constitució eren l'ekklesía o assemblea popular (a la qual podien assistir tots els ciutadans, és a dir, els homes majors d'edat i fills de mare i pare atenesos), la boulé o consell (formada per cinc-cents membres de l'assemblea, i amb funcions  legislativa i executiva), els magitrats (com els arconts, estrategues i pritans) i els tribunals (l'Areòpag per a delictes de sang i l'Heliea o tribunal popular).

En aquesta ciutat i en aquest context polític va viure també Sòcrates, el filòsof més important d'Atenes, mestre de Plató i també d'Alcibíades. Tots tres van viure les Guerres del Peloponès, que van enfrontar Atenes i Esparta, per l'hegemonia de Grècia. Pèricles en va ser un protagonista actiu, igual que Alcibíades. El primer va ser general al principi de la guerra mentre que Alcibíades va ser-ho al final, quan va dirigir la flota atenesa en la l'expedició a Sicília que va acabar amb la seva derrota i fugida a Esparta per salvar-se de les acusacions de traïció formulades contra ell a Atenes. Feia anys que Pèricles havia mort quan es van produir aquests fets que van significar la derrota dels atenesos a la guerra. Una de les conseqüències en va ser la mort de Sòcrates, condemnat pels atenesos a prendre la cicuta després d'haver estat declarat culpable de corrompre els joves.

Lorem ipsum

Lorem ipsum