2011(S2) - Empúries


Aquestes fotografies corresponen a les restes arqueològiques de la ciutat grega d'Empòrion.



A partir de les imatges, feu una redacció (entre 150 i 200 paraules) en què respongueu a les qüestions següents.

  • On està situada?
  • Qui la va fundar, quan i per què?
  • Quin va ser el primer emplaçament de la ciutat i com l'anomenen els arqueòlegs?
  • Quines parts tenia la ciutat?
  • Què significa el terme empórion
  • Té alguna relació amb la principal activitat de la ciutat?
  • Qui hi vivia?


La ciutat d'Empúries està situada al nord-est de Catalunya, a l'Alt Empordà, entre l'Escala i Sant Pere Pescador, al bell mig del Golf de Roses. La ciutat d'Empúries va ser fundada cap l'any 580 aC per colons grecs de Focea que procedien de Massàlia allà on van trobar un port natural adequat a les seves rutes comercials marítimes.

En un primer moment la ciutat va ser emplaçada sobre el petit turó on avui se situa Sant Martí d'Empúries. Aquesta ciutat, anomenada pels arqueòlegs Palaiàpolis, és a dir, "ciutat antiga", va ser ampliada vers el 500 aC cap al sud, a la zona que es coneix avui en dia com a Neàpolis, o "ciutat nova". Tot i que els romans van ampliar al segle I aC la ciutat cap a l'oest, creant un nou traçat d'acord amb l'urbanisme tradicional romà, la ciutat grega va mantenir en línies generals la distribució originària. Aquesta consistia en una part sud, on es trobaven els temples més importants de la ciutat, el del déu Serapis i el d'Asclepi, on es va trobar l'estàtua d'aquest déu i ara emblema del lloc, i una part nord, on hi havia el port i l'àgora de la ciutat, amb un gran pòrtic i una part central on es trobaven les residències, algunes indústries i el mercat.

Precisament l'activitat comercial era l'activitat econòmica principal de la ciutat, com es pot comprovar en el propi nom de la ciutat, ja que la paraula empórion vol dir "comerç". Els colons que establiren comerç amb els indicetes, el poble autòcton, i els soldats romans que van establir el campament que es convertiria en la ciutat romana van ser les bases poblacionals d'una ciutat que gràcies al seu creixement es va convertir en el nucli urbà més important de la zona.

Lorem ipsum

Lorem ipsum