2012(S3) - Orestea


Segons el mite, quan el cabdill dels grecs, Agamèmnon, torna de Troia, troba la seva esposa aparellada amb Egist.

En la reproducció següent veiem quatre personatges: dues dones, Electra i la seva mare Clitemnestra, i dos homes, Orestes i Egist.



Feu una redacció (entre 150 i 200 paraules) sobre aquest mite en què respongueu a les preguntes següents.

  • Quin episodi descriu l'escena reproduïda en la imatge?
  • Què ha passat abans?
  • Quines en seran les conseqüències?
  • Digueu el títol i l'autor d'alguna obra literària grega que tracti aquest mite.


Clitemnestra i Egist tenien planejat matar el rei Agamèmnon a la seva arribada, cosa que duen a terme. Aquesta mort és la conseqüència dels actes de hýbris que va cometre el rei, com per exemple haver sacrificat la seva filla Ifigenia per tenir bons vents per portar la flota cap a Troia.

Orestes i Electra, fills d'Agamèmnon i Clitemnestra, per venjar la mort del pare maten Clitemnestra i després Egist. Aquesta versió és la que donen Sòfocles i Eurípides en les seves respectives tragèdies de títol Electra; en canvi, Èsquil a les Coèfores presenta Orestes matant primer Egist i després Clitemnestra. És el que podem veure en aquesta escena: Orestes, acompanyat de la seva germana, mata Egist amb una espasa en presència de la seva mare Clitemnestra.

La tragèdia tracta abastament aquest tema. Eurípides escriu Ifigènia a Àulide (sacrifici de la filla del rei), Èsquil a Agamèmnon (la primera obra de la trilogia anomenada Orestea) posa en escena l'arribada del rei i l'episodi de la seva mort. A les Coèfores d'Èsquil i a Electra (tant Sòfocles com Eurípides tenen una obra amb aquest títol) trobem Electra que lamentant-se de la seva sort. Arriba al palau el seu germà Orestes i junts poden venjar la mort del pare.

A continuació les fúries persegueixen Orestes, però finalment es presenta davant l'oracle de Delfos i Apol·lo l'envia cap a Atenes, on queda alliberat del càstig.

Lorem ipsum

Lorem ipsum