2012(S1) - Èdip rei


La imatge següent representa Èdip i l'Esfinx.



Α partir d'aquesta imatge, feu una redacció (entre 150 i 200 paraules) en què respongueu a les qüestions següents.

  • Quin era el destí d'Èdip? 
  • Es va acomplir?
  • Digueu el títol d'una obra dramàtica en què Èdip sigui el potagonista. 
  • Qui n'és l'autor? 
  • En quin segle va viure? 
  • Digueu el títol d'una altra obra d'aquest mateix autor.
  • Α quin gènere literari pertanyen aquestes obres? 
  • Expliqueu-ne les característiques.


Èdip segons l'oracle havia de matar el seu pare i casar-se amb la seva mare. Quan va néixer, el seu pare va enviar un criat amb l'ordre de matar-lo. Aquest el va abandonar a les muntanyes del Citeró, on va ser recollit per un pastor de la cort del rei de Corint. Va ser adoptat pels reis de Corint. Durant una festa va sentir que no era fill legítim del rei. Va decidir, llavors, anar a consultar l'oracle de Delfos. La resposta d'aquest va ser que mataria el seu pare i es casaria amb la seva mare. Per aquest motiu Èdip no volia tornar a Corint i es va dirigir cap a Tebes. En el camí es va trobar un grup de persones que no li permetien el pas. Va lluitar amb elles i va matar sense saber-ho el seu pare i els que l'acompanyaven, tret d'un que va fugir. Va arribar a Tebes, on es va casar amb la seva mare després d'acabar amb la cantora, l'Esfinx que proposava dos enigmes que ell va resoldre. El premi per destruir l'Esfinx era casar-se amb la reina i ser el rei de Tebes.

Sòfocles, escriptor de tragèdies del segle V aC, va escriure Èdip rei, obra en què Èdip és el personatge principal. Una altra obra del mateix autor és Antígona.

Aquestes obres pertanyen al gènere dramàtic anomenat tragèdia. Són obres escrites en vers per ser representades en un teatre, un "lloc per contemplar". Tenien lloc una vegada l'any durant les Grans Dionísies que celebraven el déu Dionís, déu del vi. En un principi hi actuaven dos actors, més tard tres (solament homes, que representaven tots els personatges de l'obra) i un cor, grup de persones, primer dotze, després quinze. Una tragèdia consta normalment d'un pròleg (un personatge exposa el tema), d'una pàrodos (entrada del cor en escena), dels episodis (monòdies i diàlegs dels actors), dels estàsims (intervencions del cor), i finalment de l'èxodos (cant de sortida del cor). Els actors utilitzaven màscares que facilitaven reconèixer els personatges i que la veu dels actors es dirigís cap al públic per la forma de la boca d'aquestes màscares, i també coturns, unes sabates elevades, per sobresortir dels components del cor.

La tragèdia es una creació de la ciutat d'Atenes durant el segle V aC. Podem dir que la tragèdia va néixer, es va desenvolupar i va morir a Atenes al segle V, i que els tres autors més importants són Èsquil, Sòfocles i Eurípides.

Lorem ipsum

Lorem ipsum