2013(S4) - Antígona


Llegiu el text següent, en què es descriu una escena molt coneguda de la mitologia grega.


Tideu i Capaneu, com també Hipomedont i Partenopeu, seran enterrats pels atenesos que han lluitat per recuperar-ne els cossos; en canvi, Polinices, fill d'Èdip, l'enterra la seva germana Antígona, de nit, després de sortir de les muralles de la ciutat, tot i que ha estat proclamada l'ordre que no sigui enterrat a la terra que havia volgut esclavitzar.

Veiem, a la plana, cadàvers damunt de cadàvers, cavalls que han caigut, armes que els homes han deixat anar, i aquesta mena de fang sanguinolent que diuen que agrada tant a Enió. Als peus de la muralla s'hi poden reconèixer els cossos dels altres cabdills per la grandària sobrehumana, entre els quals, Capaneu, representat com un gegant [...]. De Polinices, també enorme com els seus companys, Antígona n'ha aixecat el cos i l'enterrarà al costat d'Etèocles, per a reconciliar els dos germans ara ja de l'única manera possible.

Què puc dir, noi, de l'art d'aquest quadre? [...]. Al bell mig, la noia, espantada, està a punt de proferir un gemec de dolor, mentre envolta el germà amb els forts braços; reté, tanmateix, el gemec, car tem que el sentin els sentinelles, i, tot i que vol mirar al voltant, no aparta la mirada del seu germà [...].

(Filòstrat, Descripcions de quadres, 2, 29)

Feu una redacció (entre 150 i 200 paraules) en què respongueu a les qüestions següents.

  • Què ha provocat aquesta matança?
  • Què passarà quan Antígona hagi enterrat el seu germà?
  • A quina ciutat transcorre l'escena?


Aquesta matança ha estat provocada per la lluita entre els dos fills d'Èdip a la ciutat de Tebes. Èdip, fill de Laios i Iocasta, tal com havia predit l'oracle, va matar el seu pare i després es va casar amb la seva mare. D'aquesta unió van néixer Antígona, Ismene, Etèocles i Polinices. Quan Èdip es va adonar del que havia fet, es va treure els ulls i va marxar de la ciutat, al front de la qual va quedar Creont, germà de la seva mare-esposa. Quan els fills van arribar a l'edat de governar, van acordar tenir el govern un any cadascú. Quan li va tocar el torn a Polinices, Etèocles s'hi va negar. Va ser així com Polinices va reunir un gran exèrcit comandat per ell i per sis generals més que van atacar Tebes, la ciutat de set portes. Cada un d'ells va atacar una porta. La de Polinices estava defensada pel seu germà Etèocles. Van morir tots dos, un a mans de l'altre. Torna llavors a prendre el govern de la ciutat Creont, que ordena fer les cerimònies fúnebres en honor d'Etèocles i deixar el cos de Polinices insepult i a mercè de les aus i dels gossos.

És en aquest moment que Antígona, que respecta abans les lleis divines que les humanes, s'acosta al lloc on es troba el seu germà per tal de donar-li sepultura. Cobreix el cos amb una capa de terra i marxa cap a la ciutat. Quan la guàrdia que vigilava el cos s'adona del fet i troba el cos cobert, es dirigeix a la ciutat per comunicar l'esdeveniment al rei regent. Aquest fa cercar la persona que no ha obeït l'ordre. Antígona és descoberta i és condemnada a morir tancada en una cova.

Aquest fet és el tema d'una de les millors obres de la literatura universal, l'Antígona de Sòfocles, autor de tragèdies gregues, del segle V aC. En aquesta obra es discuteix el valor de les lleis naturals oposades a les dictades pels homes.

Lorem ipsum

Lorem ipsum