2017(S5) - Època clàssica / Guerra del Peloponès


Llegiu el text següent. 

Ens regim per un sistema polític que en res no ha d'envejar les institucions dels estats veïns, més aviat som model per a alguns, i no imitem ningú. Pel que fa al seu nom, en diem democràcia, ja que governem no per a uns quants sinó per a la majoria, i tots gaudeixen d'igualtat de drets, malgrat les diferències personals.

(Tucídides, 2, 37)


Responeu a les qüestions que hi ha a continuació fent servir entre trenta i quaranta paraules per a cada resposta.

Aquestes paraules, les pronuncia Pèricles.

  • Qui era?
  • Com va morir?
  • De quin lloc parla?
  • Quins altres sistemes polítics hi havia en altres ciutats gregues?
  • Quin conflicte bèl·lic va enfrontar les ciutats gregues?
  • Quins van ser els principals bàndols implicats i per què es van enfrontar?
  • Com va acabar aquest conflicte bèl·lic?
  • Qui van ser els vencedors i qui els vençuts?e) Descriviu breument les diferències entre la democràcia de la qual parla Pèricles i les democràcies actuals.


Pèricles fou un estrateg i polític atenès que va governar Atenes en el moment del seu màxim esplendor, al segle V aC, sota el règim democràtic. Va morir el 430 aC víctima de la pesta que assolava la ciutat.

Està parlant d'Atenes, que liderava la lliga àtico-dèlica. Però la democràcia no era el règim polític de totes les polis gregues. A Esparta hi havia una oligarquia, i en altres ciutats del món grec hi havia també tiranies.

El conflicte que va enfrontar les dues ciutats més importants de Grècia, Atenes i Esparta, s'anomena Guerra del Peloponès. S'enfrontaren per l'hegemonia sobre les polis gregues i ambdues van comptar amb l'aliança d'altres polis.

Les Guerres del Peloponès es van acabar amb la capitulació d'Atenes el 404 aC després de la seva derrota a Egospòtamos. Els espartans van imposar dures condicions als Atenesos, entre les quals hi havia la pèrdua de la seva flota, la destrucció de les seves muralles i la imposició d'un govern oligàrquic. Tanmateix, l'hegemonia espartana va durar molt poc.

La diferència més important entre la democràcia atenesa i les actuals és que aquella era una democràcia directa, on participaven activament en les tasques polítiques tots els ciutadans atenesos. Les democràcies actuals són representatives, de manera que els ciutadans dipositen el seu vot per triar uns representants que prenen decisions per ells i les executen.

Lorem ipsum

Lorem ipsum