2. Arquitectura gòtica

El primer que hem de tenir present quan parlem d'arquitectura gòtica és el fet que la catedral fou l'edifici clau d'aquest estil i que el model gòtic francès fou el més representatiu . Fou doncs l'any 1144 que l'abat Suger de Saint-Denis ( Illa de França) va encarregar construir la capçalera on hi havia d'ubicar-se el panteó reial. Tal fou la influència d'aquesta construcció que assentà les bases de l'arquitectura gòtica.


Com veurem més endavant l'arquitectura gòtica no va ser únicament religiosa ja que es van construir edificis tal com llotges per al comerç, drassanes, ajuntaments, hospitals, palaus...de totes maneres com hem dit la catedral va ser l'edifici més simbòlic i és per això que en farem un anàlisi més detallat. Així doncs gràcies a l'espiritualitat viscuda en aquest context i als avenços en tècniques de construcció els edificis gòtics estan dotats d'una alçada i una lluminositat destacables.

Tot seguit analitzarem els elements arquitectònics principals de les esglésies gòtiques de l'estil clàssic francès, centrant-nos en: la planta- els elements interiors que van possibilitar el canvi- i els elements exteriors i més endavant tractarem l'evolució que va patir l'arquitectura gòtica francesa.

  • La planta:
    • En general les catedrals gòtiques, i en concret les del model francès, van mantenir trets comuns amb la planta basilical, en la qual el transsepte era més curt i més ample. Així doncs el transsepte cada cop es situava més al centre integrant-se a la planta.
    • La nau central era la més alta i la més ampla.
    • Hi poden haver de 3 a 5 naus longitudinals.
    • Deambulatori acabat amb capelles radials passa a formar part de la capçalera.
    • Com la nau central és més ampla i alta es poden afegir elements constructius en l'alçat interior tals com:
          • lesque comuniquen la nau central amb les laterals.
          • trifori i/o tribuna: un corredor d'arcuacions estretes que substitueix la tribuna del romànic.
          • claristori: un cos superior decorat amb finestrals i vitralls.

            

       

     

 

 

 

 

A l'esquerra es pot observar en la imatge com el transsepte de les catedrals gòtiques es caracteritzen per ser més curt.

A la dreta, detall interior de la catedral de Laon, on podem veure amb detall l'alçat interior amb els diferents nivells.