3.1. Monestirs i arquitectura civil

Juntament amb les esglésies i catedrals, el monestir fou una de les edificacions medievals més representativa.

Els monestirs van néixer gràcies a les donacions de béns, terres, drets que alguns senyors feudals aportaven a la comunitat per controlar o repoblar un territori. En ells els regnava l'acolliment i l'oració.

Seguint la regla de Sant Benet, els monestirs van establir tot allò que era necessari a l'interior de la construcció amb la finalitat d'evitar haver-ne de sortir. És per aquesta raó doncs que el monestir gaudia d'espais comuns propis.
Entre les estances monacals destaquen:

    • Claustre: pati central amb jardí que simbolitzava el símbol de la vida en comú.
    • L'església
    • Sala capitular, on es reunia la comunitat de monjos.
    • Dormitori
    • Refrectori, sala destinada als àpats dels monjos.
    • Cuina
    • Biblioteca
    • Scriptorium, on es portava a terme la tasca de copiar els llibres...

En el següent enllaç podeu visualitzar en un mapa interactiu diferents estances del monestir de Santa Maria de Ripoll.

            També podeu ampliar més informació sobre monestirs medievals en la següent pàgina web: Monestirs a l'edat mitjana.

                  

A Catalunya destaquen diversos conjunts monacals tal com: Santa Maria de Ripoll, Sant Joan de les Abadesses o Sant Martí del Canigó. A Aragó i Navarra també destaquen construccions com la de San Juan de la Peña o San Salvador de Leyre.

Pel que fa l'arquitectura civil, a part de destacar el paper d'algunes construccions com albergs o hospitals, la construcció civil per excel·lència fou el castell medieval. Aquest es van construir amb una finalitat defensiva i per tal de tenir control sobre les terres que pertanyien al senyor feudal, és a dir sorgiren arrel del sistema feudal de vassallatge que regnava a l'interior de Catalunya. En un primer moment s'originaren com a torres de defensa i control i poc a poc van evolucionar fins a convertir-se en centres on hi residia de forma permanent  el senyor feudal amb artesans, pagesos...així com tot l'equipament necessari tal com les quadres, pous, tallers...Com la seva finalitat era defensiva per aquesta raó es construïen en indrets elevats i estratègics per poder controlar els territoris dels voltants. El castell comptava amb una muralla de pedra que l'envoltava amb portes a l'entrada. El castell també disposava d'una torre de defensa per vigilar els voltants del castell- torre d'homenatge. Des de el pati del castell se'n distribuïen les estances.