2.Característiques generals del romànic

Tot i que en posteriors apartats tractarem de forma detallada l'art romànic, a trets generals podem afirmar que:

    • L'art romànic és un art religiós: l'art romànic està marcat pel poder de l'Església que té per objectiu proclamar el triomf de l'Església cristiana i servir a Déu a partir de l'expressió artística.
    • És un art simbòlic: l'art romànic es regeix sota el domini de símbols. Alhora aquests símbols servien per adoctrinar a la població. Aquesta, majoritàriament era analfabeta i eren adoctrinats en els fets sagrats de la Bíblia a partir de la lectura de les imatges representades en les escultures i pintures. Podem afirmar doncs que l'art romànic a part de la funció decorativa tenia la funció didàctica.
    • És un art integral: Tal com veurem més endavant, tot i l'existència d'escultura exempta i de pintura sobre taula,la pintura -sobretot en murs interiors- i l'escultura- sobretot en imatges, portalades i capitells- són arts subordinades a l'arquitectura marcada com les altres per un caire religiós. L'arquitectura doncs unificà totes les arts a partir de la construcció d'espais sagrats i simbòlics.
    • El símbol per excel·lència fou la catedral, tot i això no hem d'oblidar que les esglésies i les ermites van tenir un paper cabdal en les zones rurals.
    • Art sobri, marcat per formes simples i austeres
    • Els artistes- els artesans- treballaven segons les normes formals de l'època i treballaven amb la creença que treballaven per a un obra que participava de l'acció de Déu.

            

Els relleus esculpits en els temples - com en el cas de la portalada del monestir de Ripoll- actuaven a mode de llibre per difondre la paraula de Déu, és així doncs com el missatge arribava al pagès analfabet o l'artesà de ciutat. Aquestes representacions a part de difondre la doctrina cristiana, plasmaven aquesta representació a partir de símbols com podem veure en la pintura al fresc de Sant Quirze de Pedret ( Berguedà), així doncs ell cercle era símbol de perfecció, el quadrat la Terra en contraposició al cel, el triangle era símbol de la divinitat...