4.Escultura romànica

Dins l'escultura romànica tot i que es varen realitzar escultures devocionals romàniques, l'art escultòric quedà supeditat a les estructures arquitectòniques. D'aquesta manera doncs, les obres escultòriques formaven part de les mateixes construccions arquitectòniques tant a l'interior com a l'exterior dels edificis. En concret a l'exterior es manifestava entre d'altres en la façana, els claustres, les portalades...en el cas de l'interior ho trobem plasmat en altars, piques baptismals, sacòfags...

En general però, tota l'escultura romànica es caracteritza per un seguit de trets en comú com són:

    • Subordinació a l'espai arquitectònic: la majoria d'obres que trobem esculpides en esglésies i monestirs tenint una doble funció de decoració i adoctrinament.
    • Figures hieràtiques: escultures marcades  per la rigidesa i la manca d'expressivitat.
    • Manca de cànon en les figures ni marc arquitectònic o paisatgístic.
    • Ús de la perspectiva jeràrquica: les composicions de les escenes no seguien les proporcions visuals si no que les escenes es representaven en una proporció relacionada a la simbologia i poder diví que representava cada figura, així doncs quan més important és el personatge més gran es representa.
    • Simbolisme en les representacions: una de les grans funcions de l'escultura romànica fou adoctrinar al poble. Hem de tenir present que les imatges actuaven com una Bíblia als ulls de la població analfabeta que no sabia llegir.
    • Policromia: Tot i que no ha arribat als nostres dies, l'escultura romànica era policromada en el que cada color tenia un significat relacionat amb la simbologia religiosa.
    • Composicions simètriques  i esquemàtiques: l'escultura romànica és esquemàtica i simètrica en composició i formes. També destaca per la utilització d'elements geomètrics.
    • Adaptació al marc arquitectònic: les figures esculpides en portalades, pilars, capitells..s'adaptaven a l'estructura arquitectònica on estaven esculpides.
    • Temàtica majoritàriament religiosa: En general la temàtica es basava en passatges de l'Antic i el Nou Testament, vides de sants i representacions de caràcter religiós. No obstant, trobem també temàtica profana com animals fantàstics, moments representatius de la vida quotidiana motius florals els quals trobem representats sobretot en capitells.
    • Tendència a omplir tot l'espai compositiu: l'escultura romànica es caracteritza en certes composicions com els timpans de les portalades a omplir tot l'espai amb l'efecte conegut com a "horror vacui" ( por a l'espai buit).

En el següent enllaç visitareu el monestir de Sant Pau del Camp, a dos minuts caminant de la central de l'IOC! On destaca la decoració de temàtica profana per exemple en els capitells del claustre.

                             

A la dreta, Mestre Mateo. Pòrtic de la Glòria de la catedral de Santiago de Compostel·la ( 1168-1188) El pòrtic representava l'arribada de la ruta de pelegrinatge. Al detall dels apòstol ( dreta) hi podem observar la subordinació de l'escultura a l'estructura del pòrtic així com l'adaptació de les escultures a la seva estructura. Com s'observa tot l'espai compositiu és ple i destaca el simbolisme de les figures representades així com la proporció marcada per la perspectiva jeràrquica.