9. Mosaic

El mosaic és una tècnica emprada pels grec l'origen del qual es remunta a Mesopotàmia

Consisteix en la decoració de terres o murs ja fossin públics o privats a partir d'un fons de ciment en el que s'hi incrustaven peces petites de pedra. Segons com fossin aquestes podem diferenciar entre:

    • Mosaic de còdols: mosaic fet amb pedres petites naturals, blanques, de rius secs i platges. Podien estar acolorides. La temàtica que ens ha arribat són exemples d'escenes mitològiques i caça.
    • Mosaic de tessel·les ( opus tesselatum): mosaic fet amb peces petites de pedra de colors i tallades de forma més o menys regular. Aquestes peces són anomenades tessel·les. Poc a poc aquesta tècnica va anar evolucionant i les peces es van anar tallant més fins a fer-se molt petites ( 0.5- 1cm. La tècnica utilitzada en aquest mosaic format per tessel·les tan petites s'anomena opus vermiculatum i el seu resultat permet perfilar i marcar el contorn de les figures.
      Les dues tècniques realitzades amb tessel·les van ser utilitzades més tard per la cultura romana.

       

  

A la dreta Caça del Lleó (330-300 a.C.), Pel·la. Un dels exemples que ens han arribat de la tècnica del mosaic de còdols. A l'esquerra, un detall d'un mosaic amb la tècnica de tessel·les de la Casa dels Dofins ( s.II a.C.) a Delos.