7.1. Períodes escultura grega: període arcaic

Quan parlem dels períodes de l'escultura grega hem de partir de la base que prèviament existeix l'anomenat període geomètric en el que cap al segle VIII a.C. sorgeixen petites figures religioses de terracota, marfil...també és l'etapa de les anomenades xoànon de fusta ( amb funció relacionada al culte).

Posteriorment en el segle VII a.C. l'art grec influenciat per l'art egipci evoluciona a una escultura monumental. És a partir d'aquesta revolució monumental que podem dividir l'art grec en tres etapes: l'art arcaic, clàssic i hel·lenístic.

Període Arcaic (segles VII-VI a.C.)

    • Aquest període rep influència de les cultures orientals, sobretot l'egípcia.
    • És una escultura basada en el hieratisme de les faccions, la rigidesa i la frontalitat del cos.Els braços adossats al cos i peu avançat són característiques de l'etapa.
    • Per crear les figures es basaven en la juxtaposició dels elements anatòmics de les figures. Pel que fa al rostre es basaven en la geometria.
    • Les figures més representatives de l'etapa són els koúroi ( atletes nus, en singular koúros) i les kórai ( en singular Koré) que eren sacerdotesses vestides.
    • Posteriorment aquestes escultures evolucionen allunyant-se de la influència d'Orient i apropant-se més al naturalisme de les figures. En aquesta etapa s'avança en la recerca de la perfecció anatòmica però la codificació de les figures marca l'etapa.

 

       

Alguns exemples a destacar d'esquerra a dreta són: 1-La dama d'Auxerre ( s.VII a.C.)Museé du Louvre, Paris. 2- Cleobis i Bitó ( s VI a.C.), Museu de Delfos, Grècia. 3 i 4 Kouros d'Anavyssos i Kore del pèplum, Museu arqueològic Nacional ( Atenes) i Museu de l'Acròpoli ( Atenes). 5 -L'efebus de Crítios (480a.C) Museu de l'Acròpolis, Atenes. En els exemples podem veure clarament el cos rígid o les faccions hieràtiques, tot i això es veu la lleugera evolució en detalls com el moviment de les cames o en el cas de l'Efebus l'expressió i el moviment més natural de la figura apropant-se a l'etapa clàssica.