6.Urbanisme i tipologies arquitectòniques

L'urbanisme va ser un element clau en l'estructura de les ciutats gregues, aquestes, estaven condicionades per diferents factors determinants:

a) Les polis.

b) la topografia del terreny de muntanya de la Península.

c) La introducció de la democràcia, sobretot a la ciutat d'Atenes.

    • Les polis estaven organitzades a l'interior d'un espai entre muralles i a la zona més alta, anomenada acròpoli, és on es situaven els edificis de caràcter sagrat.  Amb l'arribada de la democràcia les ciutats van anar creant nous elements urbanístics comuns de tipus social, econòmic i polític. 
    • La part més important de la ciutat era la plaça pública, anomenada àgora. Allí s'hi celebraven assamblees polítiques, l'administració de justícia, transaccions comercials...
    • Les ciutats gregues es basaven en l'urbanisme hipodàmic,  creat per Hipòdam de Milet. Aquest va projectar la reconstrucció de la ciutat del mateix nom ( Milet), destruïda pels perses l'any 494 aC. La reconstrucció de la ciutat, es va basar en un traçat ortogonal amb carrers rectes que es creuaven en angle recte. Aquest model va servir per construir ciutats posteriors utilitzant aquest mateix sistema ortogonal.
    •  L'urbanisme grec combinava l'estètica amb la funcionalitat dels espais públics. Els edificis de la ciutat complien diverses funcions com litúrgiques, civils, religiosa...
    • En l'etapa hel·lènica, es va passar a emprar un urbanisme més propagandístic que aconseguia que s'apreciés el poder del conjunt de la polis.

Tipologies arquitectòniques

A Grècia, s'hi van construir diferents tipus d'edificis i cada edifici complia una funció específica diferent. Tot i que en els següents apartats s'expliquen detalladament, en general podem classificar l'arquitectura grega en:

a) arquitectura religiosa, on bàsicament destaca el temple que fou l'edifici més important i dels que s'han conservat més exemples. En aquest apartat també hi trobaríem els altars, monuments funeraris...

b) arquitectura civil, on trobem els bouleutéria (edificis de representació política popular) i els ekklesiastéria (recinte on s'acollien les assemblees ciutadanes), així com les àgores, les stoaí i les acròpolis. Dins l'arquitectura civil podem parlar concretament de l'arquitectura lúdica, on destaquen sobretot els teatres i els estadis.

La situació dels diferents edificis dins de l'Acròpoli d'Atenes marcaven el recorregut per anar descobrint poc a poc els diferents edificis construïts en el recinte sagrat fins a arribar al Partenó, l'edifici culminant.