6.2. Arquitectura religiosa: el temple

L'arquitectura grega com hem vist era arquitravada i es basava en la bellesa, la perfecció i equilibri. Més endavant veurem que hi havia diferents tipologies d'arquitectura, és a dir, podia ser religiosa, civil...en aquest apartat però, comentarem de manera específica l'arquitectura religiosa.

    • L'edifici més emblemàtic era el temple.
    • Tant l'exterior del temple com l'interior tenien la mateixa importància degut a que els rituals i les processons es feien a l'exterior, però la deïtat estava a l'interior del recinte.
    • Es basaven en l'harmonia i l'equilibri. S'articulaven a partir de la repetició d'alguns elements per tal que fossin proporcionals a la mesura humana, evitant edificis colossals. Únicament durant l'etapa hel·lenística es va introduir la monumentalitat amb edificis religiosos més grans o noves tipologies com altars ( ex. Altar de Pèrgam), monuments funeraris ( monument de Mausol d'Halicarnàs).
    • En principi eren de fusta, tot i que a partir del segle VII aC es va utilitzar la pedra, sobretot el marbre blanc. Aquest marbre blanc el policromaven de diversos colors com el blau, vermell, daurat...tot i que amb el pas dels segles s'ha perdut.
    • Els temples es construïen en terreny elevat i sagrat i s'hi arribava per unes portes i escales anomenades " propileus", l'entrada.

L'exterior dels temples grecs estaven formats per 4 parts determinades:

1. Estereòbat (j) (base formada per esglaons) i estilòbat (k) (graó superior de l'estereòbat).

2 .Columna (g), element de suport format per: la base, fust ( part de la columna entre la base i el capitell)  i el capitell ( part de la columna sobre el que descansa l'arquitrau).

3. Entaulament, format pel l'arquitrau (m) ( part inferior de l'entaulament, descansa sobre el capitell i cobreix l'intercolumni) , el fris (f) i la cornisa (e)

4. Frontó (a), de forma triangular i format pel timpà que podia estar decorat amb relleus.

a) frontó, b) tríglifs, c) mètopes, d) acroteris, e) cornisa, f) fris, g) columnes, h) pòrtic o pronaos, i) naos, j) estereòbat ( dos graons), k) estilòbat, l) peristil ( pòrtic lateral), m) arquitrau

En el següent enllaç podeu veure un vídeo explicatiu sobre les parts d'un temple grec: