4. Art prehel·lènic cretenc o minoic

L'art minoic és l'art que es va desenvolupar a l'illa de Creta, al mig de les illes gregues, entre el 2600aC i el 1400 aC, desapareixent per causes desconegudes.  El seu nom prové del seu rei mític Minos. L'art cretenc destaca per la seva arquitectura, influenciada pels palaus del pròxim Orient. Dins aquest art podem diferenciar diverses fases:

Etapes

    • Prepalacial
    • Primers palaus ( on destaquen el Palau de Cnossos i Faistos)
    • Segons palaus ( destaca la reconstrucció de palaus degut a la seva destrucció prèvia per un terratrèmol)
    • Postpalacial ( on s'inicia la decadència i domini d'aquesta cultura)

                                                                                

Característiques arquitectura

    • Arquitectònicament destaquen  com a edificis més importants els palaus, amb un pati central que serveix de punt de referència per la distribució de la construcció.
    • El sistema constructiu és arquitravat i com suport destaca la columna protodórica amb fust llis, negre i vermell amb un diàmetre que augmenta des de la base. Pel que fa al capitell, el formen un àbac i un equí que seran el preludi de l'estil de l'ordre dòric.

            

Els palaus més importants foren els de Cnossos, Faistos i Mallia. Imatge del palau de Cnossos, Creta. La civilització cretense fou descoberta i estudiada per sir Arthur Evans, arqueòleg.

Característiques pintura

    • Pel que fa a nivell pictòric, la cultura minoica destaca pels seus frescos, en la que les figures es troben resseguides amb una línia negre d'influència egípcia.
    • Com a obres rellevants trobem el fresc dels dofins del Palau de Cnossos o el fresc de la Parisina datada del 1500 aC. L'últim aspecte a comentar fa referència a les peces de ceràmica d'aquesta cultura que s'inicia amb la ceràmica del Camares que utilitza motius d'animals marins i figures geomètriques.

    

 

       Els frescos decoraven els interiors de les estances dels palaus, com en aquest cas, on s'observen els frescos del Palau de Cnossos, Creta.