14. Altres camins

14.4. Itàlia

Luciano Berio

Luciano Berio (1925 - 2003) va participar de totes les avantguardes d'una manera tan original que és impossible classificar-lo. Va recuperar música popular, sense aturar-se exclusivament en el fet pintoresc i folklòric; en són exemples les Folk Songs o els arranjaments que va fer sobre música de The Beatles. Alhora, però, també va investigar noves possibilitats instrumentals en les sèries d'obres anomenades Sequenza Chemins. Per la seva gran creativitat, Luciano Berio es considera un dels millors compositors del segle XX. Va rebre diversos premis, entre els quals destaca el Lleó d'Or de la Biennal de Venècia al conjunt de la seva trajectòria.

Luigi Nono

Luigi Nono (1924 - 1990) va dotar el serialisme d'un gran poder expressiu en II canto sospeso, (1956), però en el seu últim període va compondre obres de gran lirisme, com La lontananza nostalgica utopica futura o No hi ha camins, cal caminar.

Bruno Maderna

Juntament amb els dos autors anteriors, Bruno Maderna (1920 - 1973) va fundar a Milà, el 1954 l'Studio di Fonologia Musicale de la RAI, amb l'objectiu d'explorar aspectes de la composició de música electrònica, com l'ús de la cinta magnetofònica.