4.5.Abstracció pictòrica

Fins el moment tots els ismes fossin antecedents o paral·lels havien mantingut la figuració de la realitat.L'Abstracció pictòrica doncs és el moviment no figuratiu més rupturista del segle XX.

 

El primer pas però cap a l'abstracció fou l'any 1910 quan Kandisnky, abandonant la figuració, va iniciar una recerca de la musicalitat a partir dels colors i els moviments traçats. Kandinsky volia influir en l'ànima dels espectadors a partir de l'harmonia creada entre les formes i els colors. Kandinsky en el seu llibre Sobre l'espiritualitat en l'art i en la pintura en especial (1912), va intentar descriure les emocions que pots crear una composició pictòrica no figurativa. Segons ell, les línies i els colors poden comunicar una impressió estètica com les harmonies fan a la música. Més tard, en una altre obra Punt i línia sobre el pla (1926), explica com únicament calen línies rectes i corbes ( punts) amb una combinació cromàtica per poder plasmar una composició pictòrica.

 

L'Abstracció (1910) que elimina totalment la figuració de l'objecte i utilitza únicament formes i colors, derivà en diferents corrents abstractes:

    • En el Constructivisme ( 1913), que insistia en la funció utilitària de l'art. Fomenta juntament amb el Suprematisme, l'ús de la geometria ( quadrat, cercle, triangle) com a expressió formal.
    • L'abstracció també deriva en el Suprematisme (1915) a Rússia, que proposa el predomini absolut de la sensibilitat plàstica derivada de l'abstracció.  Com en el constructivisme, destaca l'ús de la geometria  ( quadrat, triangle i cercle) com a expressió formal.
    • A Holanda deriva en el Neoplatonisme (1917) de tendència intel·lectual, amb formes geomètriques regulars i l'ús dels colors primaris i neutres ( blanc, negre i gris). En aquesta corrent hi destaca Piet Mondrian i Théo van Doesburg. Els artistes neoplasticistes van simplificar les formes per arribar als components fonamentals ( línies, cubs, colors primaris-vermell, groc, blau- així com neutres- blanc i negre-Intentaren eliminar tot allò superflu ( com les figures) deixant l'estructura.

 

 

A l'esquerra, Kandinski. Composició IV o Batalla (1911), oli sobre tela. Kunstammlung Nordrhein-Westfalen, Düsseldorf ( Alemanya). A l'esquerra, Mondrian, Tableau II (1921-1925), oli sobre tela. Col·lecció Max Bill, Zuric.