1.Context històric i cultural

L'inici del segle XX fou marcat principalment per la política així com les conseqüències que aquesta va comportar en la resta de contextos:

Context polític

Les lluites colonials, l'establiment de fronteres o la competència econòmica van ser alguns factors que van acabar de generar una situació de tensió entre els estats europeus que va desembocar finalment en la Primera Guerra Mundial (1914-1918).

l context polític de l'inici del segle XX fou marcat per la Primer Guerra Mundial (1914-1918). Un cop acabada la guerra hi van haver-hi alguns aspectes socials, polítics o culturals que se'n va veure afectats:

 

    • Socialment :van haver-hi canvis en el paper de la dona, adquirint un nou rol i van aparèixer noves modes provocant un relaxament social pel que fa a costums i moral. El fet que hi hagués tantes víctimes ja siguessin civils o militars va fer replantejar-se el valor de les vides humanes provocant un cert menyspreu.
    • Políticament:
        • Es produeix la caiguda dels tradicionals grans imperis ( Rússia, Alemanya, Àustria-Hongria) alhora que sorgeixen els Estats Units com a nova potència políticomilitar. Concretament allà hi destaquen els anomenats "feliços anys vint" que van quedar truncats pel crack de la borsa de Nova York l'any 1929. Aquest, comportà posteriorment la gran depressió nord-americana i alhora agreujà més la mala situació econòmica dels països d'Occident que havia deixat la guerra.
        • Es genera un enfrontament ideològic mundial basat en tres eixos: 

1. El comunisme liderat per la Unió Soviètica de Lenin i Stalin

2. El feixisme liderat per Hitler a Alemanya i Mussolini a Itàlia.

3. Democràcies liberals ( tot i això entre les tres ideologies els intel·lectuals i artistes es van decantar per la primera o la segona opció).

Aquesta situació genera la divisió del món en dos blocs principalment: el Bloc Occidental ( Estats Units) i el Bloc soviètic ( URSS) amb conseqüències tals com la creació de l'OTAN l'any 1949 ( Organització del Tractat de l'Atlàntic Nord) o el Pacte de Varsòvia l'any 1955.

    • Políticament el segle XX quedà marcat pel sorgiment del nazisme que tot i que sorgí democràticament provocà amb el rearmament militar d'Alemanya fets com l'holocaust jueu i la Segona Guerra Mundial (1939-1945) que juntament amb la Guerra Civil espanyola (1936-1939) van demostrar que la destrucció humana no té límits.

Picasso. Guernica ( 1937), oli sobre tela. Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía, Madrid. El quadre, que representa el bombardeig del poble de Guernica ha passat a ser un dels símbols de la capacitat de destrucció que té l'home.

Context cultural

El context de començaments del segle XX fou marcat per diversos avenços en camps com la ciència, el transport o les arts que van posar en entredit els paradigmes afirmats fins el moment en el que la representació de la realitat era la finalitat:

 

    • Dins el camp de la ciència s'hi produeixen descobriments  que obren noves línies d'investigació com les teories matemàtiques de Whitehead i Russell així com la teoria de la relativitat d'Albert Einstein.
    • En psicologia destaquen les teories del subconscient de Sigmunt Freud amb la creació del psicoanàlisi tot relacionant-lo a la sexualitat de les persones ( els aspectes sexuals es van incorporar com a temàtica per part dels artistes).
    • Grans avenços en el camp de la comunicació, concretament en els transports.
    • L'òptica o la fotografia, foren altres camps que van obrir camí a la nova experimentació.
    • En el camp de les arts hi destaca el cinema que es va convertir en una indústria cultural independent amb novetats tals com el cinema sonor o les primeres escenes a color.
    • En el camp literari hi destaquen autors com Proust, Joyce o Kafka així com Stravinsky o Shönberg en l'àmbit musical.