4.2.Expressionisme

Ja a finals del segle XIX l'obra d'alguns artistes, especialment dels països nòrdics,reflecteixen la influència de la pintura expressionista de Van Gogh , especialment Edward Munch ( " El crit") però el moviment de l'Expressionisme ( 1905) es concreta com veurem en dos grups alemanys : Die Brücke i Der Blaue Reiter. El corrent de l'Expressionisme sorgeix doncs l'any 1905 a Dresden, Alemanya.

 

Aquest corrent es caracteritza per:

    • Els artistes expressionistes volen reivindicar una estètica basada en l'emoció enfront a la racionalitat de les formes a partir de figures i colors agressius.
    • Estètica basada en l'espontaneïtat.
    • Plasmació en les seves obres d'una posició ètica dels artistes davant del món. Els expressionistes plasmen en les seves obres una visió crítica del context que va presagiar l'inici de la Primera Guerra Mundial.
    • Ús de la línia trencada, corba.
    • Esquematització de les formes aportant agressivitat i angoixa a les obres representades.
    • Ús de colors contrastats. Ús freqüent del color negre o gris i un cert dramatisme.
    • Algunes de les influències que va rebre són la filosofia nihilista de Nietzsche, Van Gogh així com Munch o l'art negroafricà.

Dins el corrent expressionista hi distingim dos grups:

 

    • Die Brücke ("El Pont"): neix a Dresden l'any 1905. Artistes que formen part d'aquest grup són Ernst Ludwing Kirchner, Emil Nolde  i Eric Heckel.

    • Der Blaue Reiter ( el Genet Blau): constituït a Munic l'any 1910-1911,  aquest grup es caracteritza per una tendència més lírica que l'anterior amb uns colors no tan agressius. Ús de colors complementaris més suaus. Artistes que destaquen en aquest grup són. Franz Marc, August Macke, Vasili Kandinski o Paul Klee ( els dos últims van evolucionar cap a l'abstracció).

    • Derivada de l'Expressionisme sorgeix una tercera etapa ( que no grup): la Nova objectivitat (1920) que recull la decepció per la duresa de la Primera Guerra Mundial i les condicions sociològiques del poble alemany. Dintre de la figuració treballa amb imatges dures i esfereïdores amb deformacions que accentuen l'expressivitat tot denunciant l'horror de la guerra i les seves conseqüències. Tots aquest artistes van patir persecució per part del nazisme que el considerava un art degenerat. Aquests artistes, no van crear grup, si no que tenien uns objectius comuns però no la línia estilística. Artistes que destaquen dins aquest corrent són: Dix, Beckman, Kokoschka ( amb figuracions humanes turmentades gotesques) o Schiele ( més intimista i personal).

 

 

A l'esquerra, Marc. El somni (1912), oli sobre tela. Museo Thyssen-Bornemisza, Madrid. En ella s'hi veu la visió amable del grup expressionista "el Genet Blau". A la dreta, Kokoshka. L'esposa del vent (1914), Kunstmuseum, Basilea.