2.Característiques de les Primeres Avantguardes

Tot i que París fins continua sent la capital cultural de referència, altres centres artístics com Alemanya, Àustria, Rússia, Holanda o Nova York passen a ser nous centres de creació artística relacionats amb el sorgiment de noves tendències "ismes" que van marcar la primera meitat del segle XX.

Cronològicament les Primeres Avantguardes daten del amb el Fauvisme i Expressionisme tot trencant amb la representació tradicional que havia marcat l'art fins el moment. Com veurem més endavant nous moviments ( surrealisme, dadaisme...) van anar apareixent de forma paral·lela tot trencant amb el sistema i la representació acceptada fins aleshores. La Segona Guerra Mundial (1939-1945) fou la causa que aquest moviment de canvi arribés a la seva fi ja que molts artistes van haver de fugir cap als Estat Units.

 

Podem dir que les característiques generals de les Primeres Avantguardes són:

 

    • El nom d'Avantguardes es relaciona amb la paraula francesa "avant-garde", que significa un destacament militar que avança en acció. Així doncs el terme fa referència a les tendències progressistes en diversos camps com la política o la cultura.
    • Primeres Avantguardes són doncs tots els moviments apareguts des del 1905 al 1945 que trencaven amb l'academicisme i els aspectes tradicionals fins el moment tot buscant la provocació tot experimentant a través de l'art.
    • Tots aquests moviments es van veure marcats pel context històric esfereïdor que es plasmà en la negació i destrucció de l'art tradicional entenent que l'art er una nov font d'inspiració, originalitat i experimentació.
    • Les obres desprenen una llibertat total en composició i interpretació.Són innovadores en tots els sentits ( format, estil, materials...)

Magritte. Això no és una pipa (1929), oli sobre tela. Country Museum of Art, Los Angeles. Un dels objectius de l'art de les Primers Avantguardes fou trencar amb l'art tradiconal i plantejar-se la revisió d'allà que fins el moment havia estat intocable, la imatge com a tal.