4. La generació beat

A la dècada del 1960, Liverpool era una ciutat portuària i industrial que des de feia anys de feia vivia en decadència. La gent, però, estava oberta a les, influències extenes, entre les quals, hi havia les musicals, A diferència d'altres, llocs d'Anglaterra, els seus habitants coneixien el country i el rhythm and blues i n'eren grans aficionats.

Per entendre el fenomen que va suposar la irrupció del, grups musicals, de Liverpool, cal pensar que, durant aquests anys, la música va evolucionar en tots els àmbits. De la mateixa manera que es va passar d'una música de ball a una música cerebral, adreçada, sobretot a satisfer intel·lecte, pel que fa a la tècnica cal destacar el pas del so monofònic a l'estereofònic i del' discos senzills, als àlbums.

En aquest context, quatre joves de Liverpool van introduir - no sense dificultats - una nova concepció de la música. John Lennon, Paul McCartney, George Harrison i, posteriorment, Ringo Star van ser els integrants de The Beatles, un grup que va donar un nou impuls, al rock i que va suposar un esclat que va canviar tot, una altra vegada. The Beatles, va ser un grup amb una personalitat tan forta i definida que no solament va deixar una empremta en la música, sinó també en tot un estil de vida.


Al mateix temps, a Liverpool, va aparèixer un altre grup amb un estil molt diferent del de The Beatles: sense caure en la rivalitat que erròniament els han atribuït molts historiadors, The Rolling Stones molt més transgressors i provocadors, també van comportar una veritable revolució en la música rock durant molt de temps.


Anglaterra, doncs, es va convertir en un centre musical molt important, ja que, a més d'aquests dos grups, hi van sorgir nombroses formacions, totes amb la seva concepció del rhythm and blues: The Animals, The Who, The Kinks i, més tard, Blind Faith.