Vés al contingut principal

2. El rhythm and blues

El rock-and-roll va aconseguir el que encara no havia estat possible fins aleshores: que blancs i negres cohabitessin en un espai públic. En aquest sentit, és significatiu el cas de la discogràfica Race Records, que en les dècades del 1920 i el 1930 es dirigia a un públic exclusivament negre. Amb l'esclat del rock-and-roll va canviar aquest nom pel de rhythm and blues, per evitar les connotacions racistes de I'antiga denominació Race Records, ja que en aquell moment la societat nord-americana iniciava un tímid procés d'integració de la població negra.

Reprenent el fil dels antecedents del rock-and-roll i en concret del blues, aquest estil deriva en l'anomenat rhythm and blues (que és, com el nom indica, el blues però amb un ritme més ràpid). El ritme que s'utilitzava més sovint en aquest tipus de música era el bugui-bugui, que ja tocaven els pianistes de blues dels anys vint, i fins i tot abans. Aquest ritme consisteix a interpretar una figura musical de vuit notes per compàs (4/4) amb el piano en el registre greu, mentre en el registre agut es toquen frases simples.

A partir del 1955, el rhythm and blues va cedir terreny al rock-and-roll. En realitat, des del punt de vista estrictament musical, el rock-and-roll no era altra cosa que la continuació del rhythm and blues, però presentat sota una nova etiqueta comercial.

En la dècada dels anys cinquanta, hi ha dues generacions de rockers. En la primera, amb una gran varietat, destaquen figures com ara Bill HaleyElvis PresleyLittle Richard, Chuck Berry i The Platters






Més tard va sorgir una nova onada, amb noms com ara Jerry Lee LewisCarl PerkinsBuddy Holly i Eddie Cochran.






Tot i que és difícil d'establir el moment en què es tanca aquesta etapa del rock, es pot fixar en l'any 1959. El que sí que era cert és que el 1960 el rock ja havia desaparegut sense cap pressió externa: els seus intèrprets restaren en silenci. Holly i Cochran van morir amb pocs mesos de diferència i la resta de grans músics del rock, com Elvis Presley, Jerry Lee Lewis, Little Richard i Chuck Berry, van deixar la música temporalment per raons diverses. Aquest parèntesi va permetre que comencés L'era del pop.