4.3. Arquitectura barroca a Europa

Arquitectura italiana

    • Destaquen autors com Maderno, Cortona o Giacomo Della Porta amb la façana de l'església del Gesù que influirà obres posteriors; amb ella inicia e barroc arquitectònic.

  

                                           

 

A la dreta Maderno. Façana de Sant Pere del Vaticà (1607-1612). A la dreta Della Porta. Façana de l'església del Gesù (1575-1577), Roma.

 

    • Per sobre de tots els autors destaquen Gian Lorenzo Bernini i Francesco Borromini, arquitectes per excel·lència del Barroc creant espais simbòlics, combinant elements..

                     

A la dreta, Bernini, Columnata de la Plaça de Sant Pere del Vaticà (1656). A la dreta, Borromini. Façana de San Carlo alle Quattro Fontane (1665-1667), Roma.

Arquitectura francesa

Així com l'arquitectura italiana destaca per la diversa construcció d'esglesies, França destaca en arquitectura civil, concretament els palaus. 

Els palaus francesos, destinats per la monarquia i aristocràcia destaquen per:

  

    • planta allargada
    • exteriors austers a l'estil classicista enfront a interiors molt recarregats
    • jardí a la zona posterior del palau
    • Interior luxós amb tot tipus d'elements ( tapissos, porcelana, mobles luxosos...)

 

           

Els autors a destacar són Perrault, Le Vau, Hardouin-Mansart com a arquitectes del Palau de Versalles, així com Le Nôtre, dissenyador dels jardins. A l'esquerra Vista general del Palau de Versalles  (1678-1686), França. A l'esquerra Hardouin-Mansart. Església dels invàlids (1691), Paris, on es pot observar el classicisme de la façana típic del barroc francès.

Arquitectura als Regnes Hispànics i nord d'Europa

Pel que fa als regnes hispànics les obres es troben a cavall del classicisme i el barroc.  En quan arquitectes destaquen Xoriguera, Herrera i Cano.

En quant al nord d'Europa, està marcat encara per l'estil classicista tot i la introducció d'alguns elements decoratius que portarien més endavant al rococó.

 

Christopher Wren. Catedral de Saint Paul (1675-1710), Londres.