5.2.Ghiberti

 El segon gran escultor del moment fou Lorenzo Ghiberti ( 1378-1455):

 

    • Escultor, orfebre i arquitecte.
    • Guanyador del concurs públic de la Porta nord del Baptisteri de Florència. El concurs va marcar el canvi l'inici en l'evolució escultòrica del Quattrocento.
    • Després de l'èxit aconseguit amb les portes anteriors va rebre l'encàrrec de la tercera i última porta del Baptisteri. La porta est, la Porta del Paradís, s'anomena així gràcies a que Miquel Àngel la va considerar així degut a la seva bellesa i perfecció.

  

     

  

A l'esquerra, Ghiberti, Sacrifici d'Isaac (1401), bronze, daurat. Plafó polilobulat per al concurs de les portes del Baptisteri. Museo Nazionale del Bargello, Florència. A la dreta, detall de la Porta del Paradís ( 1425-1452), bronze daurat. porta est del baptisteri de Florència.

Els candidats havien de plasmar la seva obra en un emmarcament polilobulat ( com l'anterior porta gòtica). Ghiberti resultà guanyador i el seu èxit propicià un nou encàrrec, la porta est. En aquest cas però l'artista va demanar que l'emmarcament fos quadrat per tal que li fos més fàcil aplicar tècniques com la perspectiva o l'schiacciato.