1.Context geogràfic

Genèricament, podem afirmar que el Renaixement és un moviment cultural i  artístic de principis del segle XV que es  va desenvolupar a Itàlia. Roma, Florència, Venècia o Pàdua van ser alguns dels diferents centres artístics on es van desenvolupar les noves tendències.

Tot i això el Renaixement es va estendre per tot Europa gràcies als viatges dels artistes ( vagi- viatgers) creant així nous centres artístics i escoles com l'alemanya, la flamenca o l'espanyola.

Cronològicament el Renaixement es divideix en dos períodes: el Quattrocento ( s.XV) i el CInquecento ( s. XVI) juntament amb el  Manierisme ( s.XVI) moviment artístic que es desenvolupà posteriorment buscant noves formes d'expressió.

Tot i que més endavant ho treballarem més detalladament, en general podem definir les etapes del Renaixement doncs en:

    • Quattrocento: del 1401 al 1490. El centre de producció principalment es troba a Florència ( no únicament). Predomina el dibuix i les perspectives arquitectòniques. Es centra en la recerca de la bellesa clàssica. També s'anomena Primer Renaixement o Baix Renaixement
    • Cinqueccento: el Cinqueccento el podem dividir en:
      • Alt Renaixement o Classicisme: del 1490-1527 ( any en que el Duc d'Alba saqueja Roma fet que suposa la fugida dels artistes de la ciutat). El centre de producció artística principal és Roma. Hi predomina el color i la perspectiva atmosfèrica.
      • Manierisme: del 1527 a finals de segle, és a dir és l'etapa entre el Renaixement i el Barroc. Destaquen diversos centres de producció. Els artistes prenen com a model els gran mestres del Cinquecento tot i que investiguen i alteren alguns principis bàsics com el color, les proporcions, distorsió de les figures, espais irreals, ús de colors clars i vius,virtuosisme...és doncs un art de ruptura dels cànons formals. El terme manierisme fa referència a la "manera" de fer d'aquests artistes. Pel que fa a la temàtica generalment són fantàstics, esotèrics, eròtics o relatius a la cort. En general fou un art frívol , sensual per una aristocràcia ambiciosa.

Brunelleschi. Vista de la cúpula de Santa Maria dei Fiori ( 1420-1436), Florència.