2.Context històric i cultural

Mentre la resta d'Europa els monarques governen amb la burgesia urbana, la Itàlia renaixentista es troba políticament repartida entre:

  

    • Les grans monarquies europees del moment ( Corona d'Aragó i França).
    • Els estats pontificis del sud amb el papa Nicolau V.
    • I la zona central d'Itàlia organitzada en ciutats estat. Aquestes ciutats, eren independents i estaven governades per famílies aristocràtiques i burgesos adinerats ( a Florència els Médici, a Milà els Sforza, Montefeltro a Urbino...).

Culturalment fou l'etapa on sorgeix el terme edat mitjana per diferenciar l'etapa que va de la cultura clàssica al Renaixement, diferenciant-se així dels bàrbars o gòtics contemporanis a Europa.

Políticament és un moment de tensió entre dues grans potències: França ( amb Francesc I) i Espanya ( amb Carles I d'Espanya i V d'Alemanya). Aquest conflicte arribà a afectar Itàlia degut al suport que el Papa oferí a França. La conseqüència va ser que Carles I d'Espanya ( V d'Alemanya) va assaltar la ciutat de Roma l'any 1527, el conegut com a "il saco di Roma". Aquest assalt va generar la fugida dels artistes de la ciutat de Roma.

  

En l'àmbit religiós, destaca la Reforma protestant de Martí Luter va canviar el mapa religiós del moment. Es produeix el cisma d'Anglaterra d'Enric VIII. Posteriorment El Papa Pau III amb el suport de Carles V convoquen el Concili de Trento ( 1541-1563) per intentar reformar l'església de Roma ( Contrareforma)

   

                                         

Michelozzi, Palau Mèdici-Ricardi (1460), Florència. Aquestes famílies realitzaven mecenatge cultural ( laic) protegint els artistes i finançant les seves obres. Aquest mecenatge es podia finançar gràcies als beneficis que les famílies obtenien del comerç i especialització en el mercat dels teixits. A la dreta, Piero della Francesca, Federico da Montefeltro, duc d'Urbino (1472), tremp sobre taula. Galleria degli Uffizi, Florència.