6. Classificació dels estils

6.2. Música popular

La denominació "música popular" s'oposa a la de música acadèmica; és un conjunt d'estils musicals de molt àmplia difusió però que, a diferència de la música tradicional o folklòrica, no s'identifiquen amb nacions o ètnies específiques. Els seus diferents estils solen ser denominats per la crítica actual com gèneres musicals.

La música popular comprèn un conjunt de gèneres musicals que resulten atractius per al gran públic i que generalment són distribuïts a grans audiències a través de la indústria de la música. Això està en contrast tant amb la música culta com amb la música tradicional, les quals normalment es difonen per via acadèmica o per via oral, respectivament, a audiències més minoritàries.

Enfront de la música tradicional o folklòrica, la música popular no s'identifica amb nacions o ètnies específiques sinó que té un caràcter internacional. Entre els gèneres més representatius de la música popular del nostre temps es poden destacar el pop, el rock, el dance o la música llatina, entre d'altres.

Altres denominacions que rep de vegades la música popular són «música lleugera» o «música pop», encara que no són molt adequades en tenir altres significats més restrictius. D'altra banda, «música popular» s'ha emprat de vegades històricament per referir-se al que actualment coneixem com a música folklòrica o tradicional, un ús que encara perviu en alguns contextos. Per evitar confusió amb aquest últim sentit, de vegades s'empra l'expressió «música popular moderna», o simplement «música moderna».