6. Tipus de música cinematogràfica

La música utilitzada en una pel·lícula pot ser:

Adaptada

 És música que no va ser composta en un principi per al cinema. Aquest és el cas de la música clàssica, de les cançons pop o de la música de jazz. De vegades, es realitzen versions o adaptacions de les peces originals Exemples d'obres clàssiques utilitzades en el cinema: Concert per a clarinet de Mozart-Memòries d'Àfrica.

La Cavalcada de les valquíries de Wagner - Apocalypse Now

Cànon de Pachebel


Banda sonora original 

És la música composta expressament per a la pel·lícula. Es tracta de la part més substancial de la partitura i la que sorprenentment, menys reconeixement sol tenir.

Sigui original o adaptat, pot fer-se un ús de la música diegètica i / o incidental. La Música diegètica és aquella que sorgeix d'elements presents en escena, com pot ser una ràdio, una banda, i és la que senten els personatges.
La Música incidental és aquella que només és escoltada pels espectadors, però no pels personatges del film. En algunes ocasions la música diegètica pot convertir-se en incidental i viceversa, al llarg de l'acció. És el cas d'una melodia que prové inicialment d'un tocadiscs, per exemple, i després forma part de la banda sonora, o a l'inrevés: en un principi és reconeguda sense referent físic de cap mena però després se sent a través d'un aparell de música.

Exemples de bandes sonores originals