Trobar l'angle coneixent una de les RT

Si coneixem una raó trigonomètrica, hem d'utilitzar les funcions inverses: arc sin, arc cos i arc tg per a conèixer l'angle..
Les calculadores científiques ens ajuden en aquest procés, però tal com s'ha dit en altres seccions és important que domineu el vostre model perquè pot haver-hi variacions de funcionament.
Per exemple, si coneixem que sin espai alfa igual 0 coma 3, qui serà l'angle alfa?

De moment utilitzant la calculadora aplicaríem la funció inversa del sinus, l'arc sin. En general a les calculadores es fa a partir de SHIFT sin. Segons el model el valor es posa al principi o al final.

Així faríem envoltori caixa S H I F T fi envoltori espai envoltori caixa sin espai fi envoltori envoltori caixa 0 coma 3 fi envoltori espai envoltori caixa igual espai 17 coma 45760312 i si volem l'expressió en forma complexa seguiríem envoltori caixa graus apòstrof apòstrof doble fi envoltori espai 17 ⁰ espai 27 apòstrof espai 27 coma 37 apòstrof apòstrof

Ara bé, tot i que la calculadora només ens dona un valor, hi ha un altre angle de la primera volta que té aquest mateix sinus i que és del segon quadrant. (180- 17, 45760312)
Per poder-nos decidir quin dels dos és el vàlid ens caldria informació complementaria. Per exemple que ens situessin l'angle en un quadrant o ens diguessin el signe d'un altre de les raons trigonomètriques.
També cal tenir en compte que si afegim voltes senceres les raons trigonomètriques es mantenen.
Per tant qualsevol angle de tipus  alfa més k 360 ⁰ espai a m b espai k pertany normal nombres enters tindria també les mateixes raons trigonomètriques que alfa.
Si coneixem el cosinus haurem d'aplicar la funció arc cos amb envoltori caixa S H I F T fi envoltori espai envoltori caixa cos espai fi envoltori i si coneixem la tangent aplicarem l'arc tangent a partir de envoltori caixa S H I F T fi envoltori espai envoltori caixa tan espai fi envoltori
Un cop tinguem el resultat de la calculadora ens caldrà una nova pista per decidir si és l'angle correcte o bé cal ajustar-lo.

Podríem esquematitzar-ho així:
  • A partir d'un sinus + la calculadora ens dóna un  alfa angle del primer quadrant, però podria ser també del segon 180 menys alfa.
  • A partir d'un sinus – la calculadora ens dóna un angle negatiu menys alfa, és a dir del quart quadrant, però també podria ser del tercer 180 més alfa.
  • A partir d'un cosinus + la calculadora ens dóna un  alfa angle del primer quadrant, però podria ser també del quart menys alfa espai o espai 360 menys alfa.
  • A partir d'un cosinus – la calculadora ens dóna un angle alfa del segon quadrant, però també podria ser del tercer 360 menys alfa.
  • A partir d'una tangent + la calculadora ens dóna un  alfa angle del primer quadrant, però podria ser també del tercer 180 més alfa.
  • A partir d'una tangent – la calculadora ens dóna un angle negatiu, menys alfa , és a dir del quart quadrant, però també podria ser del segon 180 menys alfa.
Memoritzar això és feixuc, per això és important dibuixar un bon esquema de la situació a la circumferència i pensar quin angle és el que interessa.