4. Diferències estructurals

Dues maneres hi ha de considerar l'estructura musical:

  1. La forma en relació amb la peça considerada com un tot i
  2. La forma en relació amb les diferents parts menors de la peça. 
Les diferències formals més àmplies es referiran als temps sencers d'una simfonia, una sonata o una suite. Les unitats formals petites compondran juntes un temps sencer. 
Aquestes diferències formals resultaran més clares per al profà si s'estableix una comparació amb la construcció d'una novel·la. Una novel·la de dimensions normals pot estar dividida en quatre parts: I, II, III I IV, Això serà anàleg als quatre temps d'una suite o d'una simfonia. La primera part, al seu torn, podrà dividir-se en cinc capítols. Anàlogament, el temps I es podrà compondre de cinc parts. Un capítol contindrà tants paràgrafs. En música, cada part se subdividirà també en parts menors (malauradament, no hi ha terme per denotar aquestes unitats menors). Els paràgrafs es componen d'oracions. En música, l’anàleg a l'oració és la idea musical. I, per descomptat, la paraula és anàloga al so o nota musical. No cal dir que aquesta comparació només s'ha de prendre en un sentit general. 
En traçar l'esquema d'un temps aïllat és costum representar les parts grans per les lletres A, B, C, etc. Les parts menors es representen habitualment per a, b, c, etcètera.