Veu o part

El concepte de melodia sovint es relaciona amb termes com veu o part. Una veu o part és la música interpretada per un sol instrument o veu (o grup d'instruments o veus idèntiques) dins d'una obra major, com ara una melodia.

Una particel·la  fa referència a la còpia impresa de la veu o part de cada instrument, a diferència de la partitura, que conté la música que han d'interpretar tots i cadascun dels instruments d'una agrupació musical. Per exemple, en un quartet de corda hi hauria parts separades pel primer violí, el segon violí, la viola i el violoncel, tot i que podria haver-hi diverses de cada instrument, i per tant, diverses còpies de cada part.

Les parts poden ser "parts externes", quan es tracta de les veus situades a la part superior i inferior, o bé "parts internes" quan són aquelles que estan en el medi. L'escriptura de parts és la composició de les veus tenint en compte l'harmonia i el contrapunt . La melodia es pot distingir de l'harmonia en el fet que la melodia pot ser descrita com " notes que se succeeixen en el temps" mentre que l'harmonia pot ser descrita com " notes que sonen alhora" .

En un context polifònic el terme veu s'utilitza per designar una sola línia melòdica o capa textural. El terme és genèric i no pretén donar a entendre que la línia ha de ser necessàriament de caràcter vocal , sinó que fa al·lusió a la instrumentació o simplement al registre.