Característiques i funcions

És la música un llenguatge? Com podem observar en la següent taula, són moltes les característiques comunes que comparteixen música i llenguatge:

Llenguatge

Música

comú a la humanitat

apareix a la infància

millora amb la pràctica

Fonètica

Sons

Sintaxi

estructures

Semàntica significats

Donada aquesta íntima i innegable relació existent entre música i llenguatge, les teories més esteses intenten definir la naturalesa d'aquesta relació, no entrarem en aquesta temàtica.

En qualsevol cas, el principal nexe que relaciona essencialment a música i llenguatge és sens dubte la seva funció comunicativa, capaç de transmetre idees i sentiments.

Alguns consideren que a vegades el poder comunicatiu de la música va més enllà de les mateixes paraules. Wagner afirmava: "que l'essència de la més elevada música instrumental consisteix a expressar amb sons el que és inefable amb les paraules.

En certa manera, podríem dir que els missatges emesos mitjançant el llenguatge són més precisos, però que els emesos mitjançant la música connecten més profundament amb la nostra part emocional o instintiva. La música és un estímul molt eficaç per produir determinades sensacions. Finalment cal destacar que hi ha un gènere o forma musical en què es fonen la música i el llenguatge. Aquest gènere és la música vocal.