Introducció

Tenint en consideració que realitzarem una anàlisi històrica de la relació interdisciplinària existent entre el llenguatge, la música i el text, prèviament abordarem alguns aspectes sobre els innegables vincles manifestos entre música i llenguatge. Si alguna cosa caracteritza la música vocal respecte a altres manifestacions musicals i artístiques en general, és la convivència de dues disciplines: música i literatura. Aquesta condició d'art integrat fa de la música vocal una expressió artística particularment rica, alhora que complexa - i fins i tot problemàtic -. La qüestió de la relació entre música i text ha estat un dels assumptes més difícils i, de vegades, espinosos de la història de la música. Aquesta relació ha estat l'objecte central de discussions i diatribes de posicions estètiques i filosòfiques, de vegades, enfrontades. El quid d'aquesta qüestió rau en com conciliar i harmonitzar dues expressions humanes tan potents, o dit en altres termes: quin art ha de prevaler sobre l'altre, i quina s'ha de sotmetre als principis del seu parell. El pèndol entre un extrem i un altre ha oscil·lat periòdicament al llarg de la història de la música.

Quant a les funcions essencials que comparteixen música i llenguatge són: la funció comunicativa i la funció expressiva, les quals seran un referent constant al llarg de la història.

Amb relació al possible origen comú de música i llenguatge, no podem saber sobre els orígens de la música. La vinculació entre el llenguatge i la música procedeix de la més remota antiguitat, de la qual per desgràcia, ens han arribat poques dades demostrables, sent el nostre únic instrument possible l'elaboració de teories mitjançant l'aplicació de sistemes deductius i especulatius.

Les teories sobre l'origen comú de la música i el llenguatge van experimentar un indubtable auge durant el segle XVIII. Tot i l'íntima i indiscutible relació existent entre la música i el llenguatge, l'origen segueix sent molt difícil de precisar. De moment haurem de continuar a l'espera de la troballa i estudi d'alguna resta arqueològica que doni un nou sentit a les tradicionals especulacions sobre aquesta qüestió.

 En primer lloc, intentarem establir i definir els diferents nivells de relació que hi ha entre música i text en una obra. En segon lloc, ens centrarem en l'aspecte prosòdic d'aquesta relació des d'una aproximació històrica.