5. Alteracions del sistema immunitari

5.3. Rebuig

Quan es duu a terme un empelt (s’implanta un teixit) o un trasplantament (s’implanta tot un òrgan, amb el restabliment de les connexions vasculars), el sistema immunitari de l’organisme receptor el pot rebutjar si no hi ha compatibilitat entre les proteïnes HLA del teixit trasplantat i el receptor,que no les reconeix com a pròpies.

Tipus de trasplantaments

Els trasplantaments es classifiquen segons l’origen de l’òrgan que es trasplanta:

• Autotrasplantament: s’empelta teixit propi del mateix pacient; per exemple, empelts de pell, vasos sanguinis o cèl·lules sanguínies.

• Isotrasplantament: s’empelten teixits o òrgans entre bessons univitel·lins, de constitució genètica idèntica.

• Al·lotrasplantament: s’efectua entre persones de constitució genètica diferent, però amb compatibilitat HLA. Transfusions amb compatibilitat de grups sanguinis o trasplantaments (cor,pulmó,ronyó,còrnia...).

• Xenotrasplantament: es practica entre individus d’espècies diferents. En els dos primers casos, no hi ha rebuig, mentre que els altres solen provocar un rebuig més o menys gran segons la compatibilitat de les proteïnes HLA. Per disminuir la reacció de rebuig, es tracta el pacient amb substàncies que disminueixen l’activitat del sistema immunitari (immunosupressors).

Grups sanguinis i transfusions

A la superfície dels eritròcits hi ha diferents proteïnes que no tenen cap funció respiratòria,però que poden actuar com a antígens en el cas que es posin en contacte amb el sistema immunitari d’un receptor, com és el cas de les transfusions de sang.Els dos sistemes més importants de grups sanguinis són: el sistema AB0 i el sistema Rh.

• Sistema AB0: es pot tenir l’antigen A (grup A), el B (grup B),tots dos (grup AB), o cap dels dos (grup 0). Les persones que posseeixen un antigen tenen anticossos contra l’altre,fins i tot sense haver-hi entrat en contacte. Els individus del grup 0 tenen anticossos contra els dos antígens (A i B).Així,hi ha una sèrie d’incompatibilitats a l’hora de fer transfusions.

  • Sistema Rh: si es té l’antigen Rh a la membrana dels eritròcits,s’és del grup Rh positiu (Rh+); en cas contrari,del grup Rh negatiu (Rh–).A banda dels problemes d’incompatibilitat en una transfusió sanguínia,el factor Rh pot plantejar problemes en l’embaràs (incompatibilitat fetomaternal) en el cas que la mare sigui Rh– i el fill Rh+, i passin eritròcits del fill a la mare al final de l’embaràs o al moment del part. La mare, si no s’hi fes res, crearia anticossos anti-Rh que podrien afectar un segon fill que fos Rh+.