3. Immunitat inespecífica ( innata)

3.4. El procés inflamatori

La resposta inflamatòria pot tenir lloc en qualsevol zona de l’organisme,però és a la pell on més s’evidencia.Una simple ferida desencadena un procés molt complex, en què intervenen diversos elements:

 • Components cel·lulars: mastòcits (als teixits) i basòfils (circulant per la sang) són cèl·lules carregades de grànuls citoplasmàtics amb més de vint substàncies diferents que estimulen el procés d’inflamació, com a resposta a la seva activació per part de diferents substàncies. 

• Components bioquímics:

 – Sistema de complement: alguns components proteics del sistema de complement s’uneixen específicament a la membrana del mastòcit.També s’hi poden unir substàncies derivades de l’acció del complement.

 – Histamina: de les substàncies que secreta el mastòcit o el basòfil, la més important és la histamina, que estimula la vasodilatació i el trànsit de macromolècules de la sang a la zona de la ferida o la lesió.El procés desencadena la inflor, l’envermelliment i el dolor de la zona. 

Mitjançant un procés de quimiotaxi (atracció química), els neutròfils són estimulats a desplaçar-se cap a la zona de la lesió, així com els eosinòfils. Aquests últims,poden produir histaminasa,un enzim que hidrolitza la histamina i controla el procés inflamatori.


imatge del llibre Conceptes bàsics. Teide