12. La fonetica

Guarda il video per imparare le regole fondamentali per una buona pronuncia in italiano.

Leggi anche questi consigli per migliorare la pronuncia

Estratègies per millorar la pronunciació

Per poder pronunciar bé una llengua segurament no serà suficient conèixer de forma passiva com s'haurien de pronunciar els grups consonàntics o les vocals. Et donem alguns consells sobre com podries millorar aquest aspecte de l'aprenentatge de la llengua:

  • Escolta molt en italià: fes-ho tots els dies, encara que sigui només per 5 o 10 minuts. Has d'escoltar materials originals, sense adaptar, per exemple, televisió o ràdio (per exemple ràdios italianes; tv in italiano). L'objectiu no és saber tot el que diuen, no importa si no ho entens, l'important és familiaritzar-te amb la llengua. Crea un hàbit: quan et llevis, quan vagis a la feina o al centre d'estudis, etc.
  • Escolta't a tu mateix: grava't i compara els teus resultats amb nadius o si no tens l'oportunitat, usa el Text to speech. És imprescindible saber en què t'equivoques per poder millorar.
  • Repeteix: busca un llibre de lectura amb àudio. Primer escolta atentament amb el text al davant, tantes vegades com vulguis; després escolta per segments i llegeix en veu alta el fragment imitant la pronunciació (evita exagerar l'entonació, és un error comú en els estudiants de llengua italiana); per últim fes el mateix sense el text: repetix simultàniament el que escoltes. Aquesta tècnica en anglès rep el nom de "shadowing".
  • Llegeix en veu alta: Pot ser qualsevol text, però millor fes-ho amb textos del teu nivell.
  • Comença a poc a poc: no pensis que si parles més ràpid parles millor una llengua.
  • Practica amb la teva llengua: la pronunciació és una habilitat física. Concentra't en els sons que et costin més i intenta reproduir els sons dels nadius. Pots usar un mirall per veure com poses els llavis i la llengua: et serà molt útil.
  • Imagina: visualitza la pronunciació. Tanca els ulls i pensa en com es pronuncia en italià el so abans de dir-lo.
  • Practica sol: encara que de vegades puguis semblar un boig, aquest exercici és molt útil: inventa situacions i escenes i diàlegs, pronuncia'ls en veu alta. També pots dramatitzar amb textos que trobis als teus materials d'aprenentatge: imita veus, tons, personatges, etc.
  • Sigues poètic: una bona pronunciació és més que dominar uns sons bàsics. Has d'assolir una entonació (pujades i baixades de to) i una dicció a més de saber donar "stress" o "tonicitat" a les síl·labes o paraules que ho requereixin. Llegeix poemes en veu alta, concentrant-te en l'accentuació de les paraules i l'entonació.
  • Canta cançons: aprèn la lletra d'una cançó en italià i canta mentre l'escoltes.
  • Demana ajuda al teu professor: encara que no el vegis, el teu professor et pot ajudar a millorar la teva pronunciació. No et guardis els dubtes: planteja'ls i trobeu junts una solució.
  • Parla: no tinguis vergonya. Només fent errors podràs millorar. Aprofita qualsevol situació per posar en pràctica el que has après. A internet trobes xarxes per contactar amb italians.

Ampliació: Els 10 manaments de la pronunciació italiana.