1. Com analitzar un poema

El nivell fònic

La poesia consisteix fonamentalment en manifestar sentiments humans per mig de la paraula escrita o oral i seguint un ritme, unes imatges i altres diverses tècniques per a poder comunicar i expressar millor allò que hom desitja. La seva forma és característica: no ocupa normalment, com la narrativa tot el paper, sinó que solament fa servir poc espai i l’escriptura sol ser curta, densa, plena de sentiments i molt sintètica.

La poesia no és només escrita i llegida; té un vessant molt important en la lectura i recitació i per tant en el ritme, la cadència i la sonoritat general de la vocalització i pronunciació. La bona elocució d’un poema és molt important perquè ens revela la seva qualitat i una mala elocució és capaç de convertir un poema bo en un de dolent, de la mateixa forma que una bona partitura de música pot ser insuportable si és interpretada malament.

Els elements poètics que més copsen, que són més visibles i més externs són els del Nivell fònic, és a dir, els elements sonors que intervenen en la poesia:

  • La mètrica o còmput sil·làbic
  • El ritme dels versos.
  • La rima, que relaciona els finals dels versos dels poemes.

Les actituds líriques i els subjectes lírics

Les actituds líriques són el punt de vista del parlant en relació amb allò que diu i a qui ho diu. Principalment apareixen les tres formes personals (primera, segona i tercera) encara que n’adquireixen diverses varietats.

Igual com en narrativa, a la poesia també hi ha:

  • un emissor: l'autor
  • un receptor: el lector
  • i el missatge: el contingut del poema

Aquests tres elements són reals però després es desdoblen dins la ficció de la comunicació i es transformen per tant en elements ficticis que poden semblar-se més o menys als reals. Per exemple podríem escriure un poema on un taronger "parla" queixant-se de com és de dura la vida que porta personificant-lo. Això és ficció, i podríem fer parlar el taronger en primera, segona o tercera persona: podria parlar a les herbes del voltant, a un llaurador, a un núvol o a un ocellet que fa el seu niu al seu.

L'estructura comunicativa ve esquematitzada per tres subjectes que són:

  • Subjecte primer, narrador, parlant líric o jo líric. L'identifiquem amb el "jo"
  • Subjecte segon o tu líric que no apareix patent al text, però hi és latent, indicat per "tu"
  • Subjecte tercer o subjecte líric, que correspon al pla del discurs i ve identificat per "ell"

Els pronoms forts jo, tu, ell i els plurals respectius, són essencials per identificar-los, però també els pronoms febles (em, et, es, ens, us, en, li, ho) i les formes verbals que també indiquen quina persona gramatical realitza les accions respectives.

Les imatges poètiques


El significat del poema és estudiat per la semàntica i la relació amb les paraules. Els mots tenen connotacions sentimentals alegres, tristes, contrariades, etc. i ens permeten identificar i compartir els sentiments dels poetes.

Les imatges en poesia, tenen un pes important en la construcció del poema. Els poetes, a partir de les imatges i d'altres creacions fan possible l'origen de paraules i significats nous.

El nivell morfosintàctic en la poesia


Les diverses estructures morfològiques i sintàctiques que tenen els poemes poden donar matisos diferents als missatges. Per exemple, l'ús de molts verbs donarà un dinamisme expressiu positiu i ràpid a un poema, mentre que l'ús de molts adjectius alentirà l'expressivitat.

L'eix temàtic i el clímax poètic

La identificació de l’eix temàtic és allò més important o allò que es pren com a matèria o com a assumpte primordial del que tracta un poema determinat. Normalment haurem d’indicar-lo amb el mínim de paraules, encara que després el podem explicar o glossar.

Els motius secundaris en un poema són senzillament altres temes subordinats al principal, és a dir el altres temes o temes secundaris. Els poemes podem dividir-los o estructurar-los segons va apareixent el tema i els temes secundaris. També és fonamental copsar el clímax poètic o moment més tens del poema.

Font

El primer capítol d'aquest llibre de Moodle és una adaptació dels documents que podeu trobar en aquests enllaços:

  • http://www.aldeaglobal.net/josepvicenspascual/P1.pdf
  • http://www.aldeaglobal.net/josepvicenspascual/P2.pdf
  • http://www.aldeaglobal.net/josepvicenspascual/P3.pdf
  • http://www.aldeaglobal.net/josepvicenspascual/P4.pdf
  • http://www.aldeaglobal.net/josepvicenspascual/P5.pdf