SECCIÓ 16

Verbs irregulars - Fero

 
L'enunciat del verb és fero tuli latum. Es tracta d'un verb de la tercera declinació que presenta dos tipus d'irregularitats:
  • La primera es detecta només d'observar el seu enunciat: té una arrel diferent per als temps d'infectum (fer-), per als de perfectum (tul-) i per a les formes que es construeixen a partir del tema de supí (lat-).

  • Presenta irregularitats en la flexió (terminacions) en alguns dels temps d'infectum: present d'indicatiu actiu i pretèrit imperfet de subjuntiu (veu activa i passiva), i els imperatiu de present i de futur actiu. A la taula següent, recollim la flexió d'aquests temps, marcant en negreta les formes irregulars. Incloem les formes de l'imperatiu futur actiu, encara que aquest temps no s'estudia al batxillerat (és a dir, no cal que te l'aprenguis).

 

 

 Temps de flexió irregular de fero tuli latum (veu activa)
persona   present indicatiu   imperfet de subjuntiu  imperatiu present   imperatiu futur 
 1a sg fero ferrem --- ---
 2a sg fers ferres fer ferto
 3a sg fert ferret --- ferto
 1a pl  ferĭmus ferrēmus --- ---
 2a pl fertis ferrētis ferte fertōte
 3a pl  ferunt ferrēnt --- ferunto


 

 Temps de flexió irregular de fero tuli latum (veu passiva)
persona   present indicatiu   imperfet de subjuntiu 
 1a sg feror ferrer
 2a sg ferris ferrēris /-ēre
 3a sg fertur ferrētur
 1a pl  ferĭmus ferrēmur
 2a pl ferimĭni ferremĭni
 3a pl  feruntur ferrēntur


Observacions
:

    • Les irregularitats en el present d'indicatiu consisteixen en la manca de la vocal que sol situar-se entre l'arrel i la desinència en els verbs de la 3a conjugació (compara duc-i-s ≠ fer-s).
    • La irregularitat en l'imperfet de subjuntiu ve donada per la manca de la mateixa vocal de recolzament, en aquest cas a l'inici del morfema temporal-modal -re- (compara duc-ĕ-re-m ≠ fer-re-m).
    • En el present d'imperatiu actiu, a la 2a pers. pl. hi manca de nou la vocal eufònica davant de la desinència personal -te (compara duc-ĭ-te  fer-te), mentre que la 2a pers. sg. ha perdut la vocal final de la desinència (compara duc-e ≠ fer).
Tant les formes de perfectum com aquelles construïdes sobre el tema de supí no presenten cap mena d'irregularitat en la seva flexió. Mira la conjugació d'aquest verb al web Hesperia latina. La ruta d'accés és la següent: Gramàtica  > Morfologia > Verbal > Verbs irregulars: fero.