SECCIÓ 12

Morfologia de la veu passiva - temps d'infectum


Com ja saps, els temps d'infectum en el mode indicatiu són el present, el pretèrit imperfet i el futur imperfet; en el subjuntiu, només present i pretèrit imperfet.

L'única diferència en la formació d'aquests temps en activa i en passiva rau en les desinències personals:

   DESINÈNCIES PERSONALS 
 Persona   veu activa  veu passiva 
 1a sg. -o / -m -or / -r
 2a sg. -s -res / -ris
 3a sg. -t -tur
 1a pl. -mus -mur
 2a pl.  -tis -mini
 3a pl. -nt -ntur



Observacions
:

    • En la primera persona del singular, la desinència serà -or per als temps que en activa prenen -o, i només una -r per als temps que en activa duen la desinència -m.
    • En tots els temps hi ha dues formes per a la segona persona del singular, que poden ser usades indistintament: una amb desinència -ris, una altra amb desinència -re.


En suma, si coneixes bé la conjugació de la veu activa, no tindràs cap problema per reconèixer i construir les formes passives dels temps d'infectum: tot pràcticament es redueix a reconèixer les desinències passives, perquè la resta dels components de les formes verbals d'infectum són gairebé sempre idèntics [1] a les temps actius.


NOTA:

[1] L'única variació en els morfemes temporals-modals es produeix en algunes segones persones del singular Al següents capítols d'aquests apunts, t'oferirem el paradigma sencer dels temps d'infectum de la veu passiva: en aquestes taules marcarem en color groc quan apareguin alguna alteració en relació al morfema de la veu activa.