2. Les preposicions i la declinació

2.3. Wechselpräpositionen

En alemany cada preposició regeix un cas. Això vol dir que hi ha preposicions que sempre porten datiu, preposicions que sempre porten acusatiu i hi ha les Wechselpräpositionen.

S'anomenen així perquè la declinació que regeixen canvia. A vegades és el datiu i a vegades és l'acusatiu . Les preposicions de canvi són nou preposicions de lloc: in, an, auf, über, unter, hinter, neben, vor, zwischen

Observeu aquestes frases:

Ich bin in der Schule.→Sóc a l'escola

Ich gehe in die Schule.→ Vaig a l'escola

La diferència més gran (apart del significat de la frase)  és l'article de Schule. A la primera frase és der i a la segona die. Per què?

A la primera l'article de Schule està declinat en datiu i a la segona en acusatiu. La preposició IN és una Wechselpräposition, això vol dir que quan respon a la pregunta: Wo? porta datiu i quan respon a la pregunta Wohin? porta acusatiu.

Observeu ara aquestes dues:

Wir sind am Strand.→Som a la platja

Wir gehen an den Strand.→ Anem a la platja

Aquí passa el mateix però amb la preposició AN. Primer hem de tenir en compte que an és la preposició que es fa servir per platja, perquè ens indica un límit entre aigua i terra.(Això ho trobaràs al Material a l'apartat Sonderfälle) Per altra banda hem de saber que AN és una Wechselpräposition això vol dir que quan respon a la pregunta: Wo? porta datiu i quan respon a la pregunta Wohin? porta acusatiu. 

AM= an+dem

I per últim aquestes dues:

Ich bin auf einer Party.→Sóc a una festa.

Ich gehe auf eine Party.→Vaig a una festa.

A la primera frase einer està declinat en datiu i a la segona eine està declinat en acusatiu.

AUF és una Wechselpräposition això vol dir que quan respon a la pregunta: Wo? porta datiu i quan respon a la pregunta Wohin? porta acusatiu.

A les frases amb el verb sein =ser, estar, s'indica on algú està, és a dir es parla de localització i no hi ha moviment, per tant la pregunta és Wo? i es respon amb un article declinat en datiu. 

Ich bin in der Schule. Wo bist du? In der[→Dat Schule.

A les frases amb els verbs : gehen, fahren, fliegen, kommen , s'indica cap a on es va, hi ha un desplaçament.

Ich gehe in die Schule. Wohin gehst du? In [die→acusatiu] Schule