7. El ballet i la dansa contemporània

El ballet ressorgeix a Rússia sota els auspicis dels millors coreògrafs, compositors, dissenyadors... (artistes de la talla de Claude Debussy, Stravinsky, Pablo Picasso...). Els Ballets Russos van tenir una gran influència a París, després de l’èxit de la seva primera actuació (1909).

L’empresari i director artístic Diaghilev va reunir un grup de grans ballarins i un dels millors coreògrafs: Mikhaïl Fokine. Amb ells van portar a terme grans espectacles com L’ocell de foc, Petruixka, L’espectre de la Rosa, La mort del cigne, en els quals van destacar Vaslav Nijinsky i Anna Pavlova. 

Ana PavlovaAnna Pavlova (1882-1931). «Ningú pot arribar al cim armat només de talent. Déu dona el talent; el treball transforma el talent en geni”. 

Els Ballets Russos de Diaghilev van tenir una gran repercussió, ja que la dansa hi era entesa com un espectacle global en què es conjugava el ball amb la música, el decorat i el vestuari. En aquests ballets hi van treballar grans artistes, pintors, poetes i compositors europeus com Pablo Picasso i Maurice Ravel.

Molts dels ballarins d’aquesta companyia es van exiliar a diferents països i d’aquesta manera van anar exportant la tècnica i les coreografies dels Ballets Russos.



Anna Pavlova


Les companyies russes del teatre Bolshói i del teatre Kírov han realitzat gires per tot el món, causant molt bona impressió amb unes interpretacions de gran intensitat emocional i virtuosisme tècnic. 

Diaghilev

Sergei Diaghilev (1872-1929).
Mikhail fokine     

Mikhail Fokine (1880-1942).

Rudolf NureyevA la segona meitat de segle, les companyies russes adquireixen molta força i incorporen una gran expressivitat dramàtica i un gran virtuosisme tècnic. Destaquen els grans ballarins Natalia Makarova i Mikhaïl Baritxnikov, i una de les més famoses parelles del ballet clàssic: Rudolf Nureiev i Margot Fonteyn.

Rudolf Nureyev ballant (1938-1993).

La coreògrafa i gran ballarina Alicia Alonso, formada en la tradició del ballet rus, va crear el Ballet Nacional de Cuba, que va tenir un gran prestigi internacional gràcies a la seva gran perfecció i al seu estil acurat.

Natalia Makarova ( Ballet Kirov)



Giselle: Margot Fonteyn and Rudolf Nureyev



CUBA - Alicia Alonso - Ballet - Film Cubano