15. Compassos simples i compostos

Els compassos que hem estudiat es coneixen com a compassos simples. Al compàs simple, cada temps es divideix en meitats. En el cas d'un compàs de 4/4, cada temps es divideix en 2 corxeres com ja hem vist.


En els compassos compostos, cada temps se subdivideix en tres. Sabem que un compàs és un compàs compost perquè el numerador és 6, 9 o 12. Vegem a continuació diversos exemples del compàs compost de 6 per 8. Diem que aquest compàs té 2 temps. La figura que omple un temps és la negra amb punt i es pot subdividir en 3 corxeres:




En els compassos simples la unitat de temps se subdivideix en meitats (una negra se subdivideix en dues corxeres). En els compassos compostos per contra la unitat de temps se subdivideix en tres parts.

Es consideren simples els compassos de temps binaris representats per figures simples, sense puntet.
Es consideren compostos els compassos de temps ternaris representats per figures amb puntet.

Alguns punts importants que hem de considerar amb relació a aquests compassos:

  1. Reconeixem els compassos compostos perquè els seus numeradors (xifra superior a la indicació de compàs) són 6, 9 o 12.
  2. Obtenim el nombre de temps en el compàs dividint el numerador entre 3. Per exemple un compàs de 6/8 té 2 temps (6 dividit per 3).
  3. Les unitats de temps dels compassos compostos porten un punt.
  4. El denominador (nombre inferior) indica la figura que ocupa un terç del temps. Per exemple en el compàs de 6/8 la corxera ocupa un terç del temps, ja que un temps es forma per 3 corxeres o 1 negra amb puntet.


La següent taula resumeix aquests punts:

Compàs Temps Unitat de temps Unitat de compàs
6
8
2
9
8
3
12
8
4
6
4
2
9
4
3
12
4
4