8. FLEXIÓ NOMINAL: pronoms i determinants

8.5. Relatiu


El pronom relatiu s'usa per introduir una proposició subordinada adjectiva que determina un substantiu de la proposició de la qual depèn. El pronom relatiu concerta obligatòriament en gènere i nombre amb aquest substantiu, que anomenem o referent [1]. Ocasionalment també pot concertar en cas, si el substantiu i el pronom fan la mateixa funció sintàctica dins les proposicions respectives.


Morfologia.
La flexió del pronom relatiu llatí és la següent:


PRONOM RELATIU QVI QUAE QUOD

Arrel: qu- / cu-

Singular Plural
Masc. Fem. Neutre Masc. Fem. Neutre
Nom. qui quae quod qui quae quae
Ac. quem quam quod quos quas quae
Gen. cuius quorum quarum quorum
Dat. cui quibus
Abl. quo qua quod quibus


Hem marcat en color verdós les formes que prenen desinències de la tercera declinació i en to taronja aquelles que mostren irregularitats diverses. Finalment, han quedat en fons blanc els casos que segueixen el paradigme dels adjectius de tres terminacions.


Traducció
. El traduirem pel pronom relatiu català simple o compost:

  • El pronom relatiu simple català, empra la forma que com a forma sense preposició del singular i del plural: 'L'home que arriba...', 'Els homes que veig...', 'Les dones que estimeu...', etc. En canvi, darrere d'una preposició usa la forma qui per a referents personals ('La noia a qui li he dit bon dia...') i què en cas que el referent no sigui una persona ('el gos amb què estava jugant..', 'la cosa de què estic més penedit...').

  • El pronom relatiu compost en català es forma amb l'article definit + qual/quals: 'L'home el qual arriba..., 'Les dones (a) les quals estimeu...', 'La noia a la qual li he dit bon dia...'.



NOTES:

[1] També se li sol dir antecedent en el cas que precedeixi al pronom relatiu.