9. APÈNDIXS

9.1. Formants de les paraules variables: arrel, tema i desinència


Recorrerem al català per explicar els conceptes morfològics d’arrel, tema i desinència.

1) Desinència. És un morfema situat al final d’una paraula (un sufix, per tant) el qual:

  • en el cas de la flexió nominal, fa avinent el gènere nombre del nom (en llatí, indicarà també el cas). Alguns exemples:

    • En el substantiu senyores, la desinència -es indica que s’està davant d’un substantiu femení plural.

    • En l’adjectiu superlatiu boníssims, la desinència s assenyala que l’adjectiu és masculí i plural.

    • En el participi estimadala desinència a que es troba al final del mot, informa que és femení i singular.

  • En el cas de la flexió verbal, la desinència indica la persona i el nombre d’una forma verbal concreta. Així:

    • En immobilitzo la o final assenyala que el verb està en 1a persona del singular.

    • En estiméssim la m final és la marca morfològica de la 1a persona del plural.


Desinència zero
. De vegades, tant en la flexió nominal com en la verbal, l’absència d’un element fonètic diferenciador pot funcionar com a marca desinencial. Dit amb altres paraules: l’aparent manca de desinència és una manera d'indicar determinats accidents gramaticals. Aquest fenomen es coneix amb el nom de desinència zero. Il·lustrem-ho amb un exemple: En la seqüència d’adjectius ràpid – ràpida – ràpids – ràpids, les tres darreres formes ens informen dels accidents gramaticals (gènere i nombre) per mitjà de la presència de desinències fàcilment identificables: són, respectivament, (femení singular), -s (masculí plural), -es (femení plural). En canvi, allò que indica els accidents gramaticals de la primera forma, ràpid, és precisament l’absència de morfema: en aquest cas, la desinència zero ens informa que l’adjectiu està en forma masculina i singular.



2)
Arrel (o lexema)
. És la part de la paraula que ens transmet el seu significat lèxic. És l’element invariable[1] que es repeteix en tots els mots d’una família lèxica. Reprenent els exemples previs, l’arrel de senyores és senyor-, que retrobem no només en altres substantius com senyors, sinó també en paraules de la mateixa família lèxica però d’altres categories gramaticals, com ara a l’adjectiu senyorial o al verb senyorejar.



3)
Tema
Tot sovint les paraules compten amb una sèrie de morfemes diferents a les desinències. De vegades són infixos (situats entre l’arrel i la desinència), uns altres cops poden ser prefixos (situats a inici de mot, davant de l’arrel). Definim com a tema el conjunt format per aquests morfemes i l’arrel. Així, moltes vegades el tema és el que queda de la paraula quan se'n treu la desinència. Veiem-ho, de nou, amb exemples:

    • En l’adjectiu boníssims, l’arrel o lexema és bon- (present en tots els mots de la família lèxica: bonesbondatbonificar, etc.), i el tema és boníssim-. En aquest cas, el tema, per mitjà de l’infix issim, ens informa que l’adjectiu està en grau superlatiu.

    • En la forma verbal immobilitzo, l’arrel o lexema és mobil– (es retroba a paraules com mòbilsmobiliari, etc.), mentre que el tema és immobilitz-. El tema, en el present exemple, està constituït, a més de l’arrel, per un prefix (im) i un infix (itz).


NOTES:

[1Val a dir que en els lexemes es poden donar petites variacions formals. Pensa en el cas d’un verb com el castellà dormir, la conjugació del qual oscil·la entre els lexemes dorm-, duerm-, durm- (dormimos,  duermo, durmió).


En l’estructura dels mots llatins també hi ha arrels, temes i desinències.

  • En una forma verbal com amat (del verb amo), podem aïllar:

    • L’arrel am- (que es retroba en altres mots de la mateixa família lèxica, com el substantiu amor o l’adjectiu amabilis, i ens informa sobre el significat del verb).

    • La desinència -t, que indica persona i nombre (tercera persona del singular).

    • El tema ama-, pel qual sabem que es tracta d’una forma de present (temps) d’indicatiu (mode) actiu (veu) del verb amo, de la primera conjugació.

  • En una forma nominal com el substantiu rosam, podem destriat:

    • l’arrel ros-, que aporta el significat semàntic del mot.

    • La desinència -m, per la qual sabem que el substantiu està declinat en acusatiu (cas) singular (nombre).

    • El tema rosa-, format per l’arrel (ros) i un infix -a que és la vocal temàtica pròpia dels mots de la primera declinació.

Ara bé. No sempre és tan fàcil d’identificar el tema d’un substantiu. Les raons són diverses. En comentem només dues:

  • Moltes vegades l’infix final del tema s’ha fusionat amb la desinència, donant lloc a una terminació de cas on aquests dos elements (la vocal temàtica i l’infix que tanca el tema) no són clarament identificables.

    • Per exemple, la desinència de genitiu singular per als mots de la 1a declinació era originàriament una ī, que, en entrar en contacte amb la vocal a del tema, va donar lloc a la terminació -ae del llatí clàssic (rosa- ī > rosae).

  • D’altres cops, accidents d’evolució fonètica succeïts en el decurs de la història del llatí han provocat canvis bé en el tema, bé en la desinència, que fan difícil reconèixer aquests formants en la forma resultant.

    • Així, el tema dels mots de la segona declinació tot sovint acaba en una vocal -o que, per circumstàncies de l’evolució fonètica del llatí al llarg del temps, en alguns casos s’ha transformat en -u [1]. D’aquesta manera, el tema lupo- («llop»), quan pren la desinència d’acusatiu singular -m, hauria de donar *lupom; en llatí clàssic, però aquesta vocal o es va tancar i la forma d’acusatiu singular resultant és lupum (en la qual, el tema lupo ha deixat de ser evident). En canvi, sí que és fàcilment identificable en altres casos de la declinació d’aquesta paraula com ara lupos (ac. pl.) o lupo (abl. sg.).



Tot plegat, ens porta a insistir en la dificultat de diferenciar els límits entre el tema i la desinència en molts paradigmes de la declinació llatina. Per això, en aquest curs hem optat per no analitzar els substantius en temadesinència i tema, sinó en baseterminació de cas. Recordem que la base (o base lexemàtica) serà el formant del mot al qual s’afegeix la terminació de cas, i la terminació de cas inclou la vocal final del tema -si n’hi ha- i la desinència.




NOTES:

[1] Dit amb més propietat, s’ha tancat el timbre de la vocal o fins esdevenir u.