1. LLENGÜES INDOEUROPEES

1.3. Principals famílies de llengües indoeuropees


Amb el pas dels segles, als diversos indrets on les poblacions d'origen indoeuropeu es van assentar, hi van sorgir diverses famílies lingüístiques. Al mapa inferior (en castellà) trobareu una representació gràfica dels llocs d'assentament de les diverses famílies de llengües indoeuropees.

 
 
A continuació, es presenta un esquema d'aquestes famílies i d'algunes de les llengües que les conformen. L'esquema està en castellà i les llengües el nom de les quals apareix en negreta avui són desaparegudes (si més no, com a llengües orals maternes):


 
 
Finalment, aquí tens un mapa que situa aquestes famílies lingüístiques en territori europeu i asiàtic:


 
Pel que fa a les llengües europees, cal de fer dues precisions:

  • Gairebé totes les llengües que avui es parlen a Europa són d'origen indoeuropeu. Les excepcions més notables són el basc o euskera, les llengües de la família finoúgrica (hongarès, finès, estonià i les llengües sami o lapó), el maltès (de base semítica), el turc (i altres llengües altaiques) i una sèrie de llengües caucàsiques.

  • De la família itàlica va sorgir el llatí, que amb el pas del segles va donar lloc a les diverses les llengües romàniques o neollatines: portuguès, gallec, castellà, català, occità, francès, retoromànic, italià, romanès, etc.

  • Pel que fa al grec, és l'únic representant de la seva família lingüística (al mapa superior se l'anomena hel·lènica).