4. L'estructura de la Població

L’estructura demogràfica d’una població és la seva distribució per grups d’edat i sexe.

• Conèixer l’estructura d’una població segons l’edat significa saber com es distribueix per grans grups: joves (de 0 a 14 anys), adults (de 15 a 64 anys) i ancians (més grans de 65 anys).
•Segons el grup d’edat que predomina en un país, les característiques demogràfiques seran diferents:
– Si predomina la població jove, la natalitat serà elevada.
– Si predomina la població adulta, la natalitat serà més baixa o significarà que hi ha ha- gut una arribada important d’immigració.
– Si hi ha molta població d’ancians, la natalitat serà reduïda i hi haurà un número més petit de persones en edat de treballar.
•  Conèixer l’estructura de la població per sexes suposa saber quants homes i dones formen la població d’un lloc.
• En tot el món neixen més nens que nenes, però la majoria de població envellida la constitueixen les dones.

LA PIRÀMIDE DE POBLACIÓ O D'EDATS
• La representació gràfica de l’estructura demogràfica de la població és la piràmide de població o piràmide d’edats.
• A l’eix vertical es representen les edats, agrupades en intervals de cinc anys i en ordre creixent. A l’eix horitzontal es representen els valors de la població masculina, a l’esquerra, i de la femenina, a la dreta.
•  Les piràmides de població, a més de reflectir l’estructura demogràfica d’un lloc, ens proporcionen altres tipus d’informació relacionats, com si hi ha hagut migracions, guerres, epidèmies, etc.

TIPUS DE PIRÀMIDES DE POBLACIÓ
• En general, la forma que adquireix una piràmide ens informa de la tendència que segueix la població que està representant:
– La forma triangular o expansiva  reflecteix una població jove, que creix, amb una elevada natalitat però també molta mortalitat. És pròpia dels països pobres.
– La forma de campana o estable indica que la població és majoritàriament adulta i que està esta- ble perquè, malgrat que s’ha reduït la natalitat, la mortalitat també ha disminuït. És pròpia dels països en vies de desenvolupament.
– La forma de bulb o regressiva manifesta una població envellida, que no creix, amb una natalitat molt baixa i una elevada esperança de vida. És pròpia de països rics.

Piràmide triangular
o expansiva

Piràmide de campana
o estable

Piràmide de bulb
o regressiva