2. La comptabilitat

2.2. Tipus de comptabilitat

Existeixen dos tipus de comptabilitat d'empreses, la comptabilitat financera o externa i la comptabilitat de costos o interna.

La comptabilitat financera registra les operacions que es realitzen amb l'exterior, és a dir, amb terceres persones. Per exemple:

operacions

terceres persones

compres

proveïdors

vendes

clients

crèdits

bancs

impostos

hisenda

Permet valorar el patrimoni de l'empresa (drets, deutes) i facilita el càlcul del resultat (benefici o pèrdua) per mitjà de la diferència entre els ingressos i les despeses de un període determinat (normalment un any natural)

La comptabilitat de costos registra les operacions que es donen a l'interior de l'empresa. Permet determinar el cost de producció de cada producte de l'empresa, així com els seus marges.

Amb la informació subministrada per aquesta comptabilitat els directius hauran de decidir la quantitat de producte que cal elaborar (recordeu el concepte de llindar de rendibilitat), quines línies de producte cal potenciar i quines deixar de produir. Aquesta informació és també fonamental per a la determinació del preu de venda dels béns produïts per l’empresa.

En aquesta matèria només s'estudiaran determinats aspectes de la comptabilitat financera.