3.3 La determinació del nivell d'existències òptim

Una de les qüestions fonamentals de la gestió d’aprovisionament és saber la quantitat d’existències que s’ha de mantenir al magatzem donades les restriccions que imposen els dos objectius generals que en aquesta situació s’han de considerar:

  • objectiu d’eficàcia: disposar dels suficients estocs per garantir amb flexibilitat el funcionament productiu i comercial de l’empresa. En altres paraules: tenir existències per satisfer les comandes dels clients o per alimentar la producció.

  • objectiu d’eficiència: mantenir les existències justes que no suposin un excés de recursos destinats al magatzem, o sigui que els costos de la gestió d’existències siguin els mínims possibles.

Com es veu, els objectius són contraposats. D’una banda, l’objectiu d’eficàcia mourà l’empresari a voler tenir estocs més aviat grans, mentre que l’objectiu d’eficiència actuarà en sentit contrari.

En definitiva, la gestió d’aprovisionament haurà de trobar un equilibri entre les dues forces contraposades que determinen a l’alça i a la baixa el nivell d’existències desitjable.