4.1 Estratègies de logística integral

Estratègies en la logística d'aprovisionament

Imposició: consisteix a mantenir una posició inflexible amb els proveïdors i imposar el preu de compra tant com es pugui.

Cooperació: es tracta d'arribar a acords amb proveïdors que permetin una col·laboració temporal i, si es pot, emprendre projectes conjunts.
Partenariat: consisteix en una relació a llarg termini amb el proveïdor en què les empreses comparteixen informacions rellevants, fins i tot sobre els costos de producció. Així es poden negociar preus objectius.
Estratègies en la logística de producció Establiment de sistemes d'aprovisionament eficients a l'interior de la planta: es tracta de dissenyar la planta productiva perquè els materials arribin a la seva destinació el més ràpid i eficientment possible.
Previsió de fluctuacions: s'ha de procurar que el procés productiu s'aturi per falta dels material necessaris, en moments puntuals d'activitat intensa.
Estratègies en la logística de distribució Triar una ubicació adequada per al magatzem: s'ha de minimitzar el temps en què els productes acabats arriben al magatzem i/o es posen a disposició del client.
Elegir el nombre de magatzems i la seva dimensió: procurar que hi hagi la mínima distància als centres de consum, per exemple disposant d'un magatzem central i magatzems intermedis més pròxims al client.
Preveure la manera com es transportarà el material: es important considerar aspectes com el mitjà (carretera, ferrocarril, vaixell, avió...), les quantitats transportades i las rutes que minimitzin els costos.

A l'actual món globalitzat, les empreses busquen, alhora de decidir la seva localització, obtenir les màximes facilitats per poder, per exemple, comprar materials en un país, produir en un altre i distribuir i vendre a tot el món.

Això ha propiciat el desenvolupament de plataformes logístiques o infraestructures en què les empreses tenen a la seva disposició els serveis i instal·lacions relacionats amb la logística que necessiten. Disposar d'una bona plataforma logística és molt important per atraure la localització d'empreses amb la creació d'ocupació i riquesa que això comporta.