4. La logística

En els mercats actuals, cada vegada més globalitzats, les empreses tenen la necessitat de desenvolupar nous sistemes de gestió que les permeti mantenir la seva competitivitat.

Per aquesta raó apareix la logística com aquella activitat de l’empresa que gestiona, planifica i controla els fluxos de materials i el seu emmagatzematge de manera eficient i eficaç amb l’objectiu final de satisfer les necessitats dels clients.

La logística va més enllà de l'àrea d'aprovisionament, ja que una gestió eficient implica la coordinació de les altres àrees de l'empresa. Per això es parla de logística integral.

La logística integral de l’empresa implica la gestió i planificació integral de les activitats dels departaments d’aprovisionament, producció i distribució. Es basa en tres elements fonamentals:

  • La total integració de la planificació i de les activitats dels departaments implicats.
  • Un model d’organització empresarial destinat a la satisfacció dels clients creant vincles que relacionin l’empresa amb els seus clients i proveïdors.
  • La minimització dels costos de producció, donat que es busca el màxim aprofitament dels materials utilitzats i dels esforços operatius dels departaments implicats.

En un sentit ampli, la logística integral comença amb el client, coneixent-ne les preferències i necessitats i dissenyant productes capaços de satisfer-les, i acaba també amb el client un cop es posen a la seva disposició els béns i serveis produïts, incloent fins i tot el servei postvenda.

La implementació d’un sistema de logística integral aporta importants avantatges a l’empresa, ja que si el seu objectiu fonamental és satisfer les necessitats dels clients, es comença per integrar-los en el disseny del producte que ells necessiten. Per això cal que de manera similar els proveïdors també col·laborin estretament amb l’empresa per desenvolupar el producte.

Amb aquesta estreta relació empresa-clients-proveïdors s’optimitzen els processos de producció fent-los més eficients i eficaços.

També és molt habitual que l’empresa externalitzi les activitats d’emmagatzematge i distribució, per fer-les més flexibles i adaptatives, i alhora estalviant recursos que originin una disminució dels costos de producció.